друкувати


Нові освітянські угоди

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-20 03:26:23
В Івано-Франківську триває Міжнародна освітянська конференція "Сучасна освіта в країнах Європейського Союзу та в Україні: досягнення, проблеми, перспективи".

На конференцію прибули 33 іноземні учасники з польських міст Жешув, Рибнік, Освенцім, Кожухов, Бродніца, Сломніки, Нова Суль та з Берндорфа, (Австрія). 19 березня відбулося підписання восьми нових партнерських угод між навчальними закладами обласного центру Прикарпаття та польськими школами й гімназіями. "Наші школи добре співпрацюють з школами Польщі, Німеччини, Франції, Австрії, Угорщини, - говорить Коломия ВЕБ Порталу Світлана УВАРОВА, заступник начальника управління освіти і науки Івано-Франківського міськвиконкому. - Школа №1 навіть співпрацює з Японією. Отож вже певні досягненні маємо. Але хочемо аби позитивний досвід поширювався, бо назріла потреба у більш ґрунтовній співпраці. Для цього й підписуються нові угоди".

Перед підписанням угод солодким подарунком привітали з іменинами віце-старосту Новосульського повіту Любуського воєводства Юзефа СУШИНСЬКОГО. Поляки з радістю відзначають, що відвідуючи українські школи багато запозичують для себе, особливо що стосується виховання. Полякам імпонує те, що у наших школах виховують у дітей через призму моральних цінностей. У Польщі наразі цього бракує, бо тут більше звертають увагу на оцінки й успішність, а не на виховання.

Щодо проблем, то вони що в Україні, що в Польщі — однакові: брак фінансування та соціальне сирітство, адже в Польщі є теж багато так званих «євросиріт», дітей, чиї батьки виїхали закордон на заробітки. Ця конференція й має на меті допомогти знайти спільні шляхи подолання подібних проблем.

Окрім того, на міжнародній освітянські конференції вперше знайомилися педагоги дошкільних закладів міста та педагоги з районів. За словами Михайла Вереса, начальника міського управління освіти і науки, їхньою метою зараз є пошук не тільки закордонних партнерів. Незабаром кожна міська школа матиме партнерські зв’язки із сільськими навчальними закладами області.



Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі