друкувати


Нацбанк випустив срібного ГОГОЛЯ

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-20 01:08:01
Національний банк України презентував ювілейну срібну монету із зображенням Миколи ГОГОЛЯ, приурочену до 200-річчя письменника. Монета Микола ГОГОЛЬ із серії Видатні особистості України випущена номіналом 5 гривень. Вона виготовлена зі срібла, якість карбування - "пруф", маса в чистоті - 15,55 г, діаметр - 33 мм, тираж - 5 тис. штук.

На аверсі монети зображено малий Державний герб України, підпис півколом Національний банк України, і композиція, що символізує дві основні теми творчості М. ГОГОЛЯ: тема України з її історією, звичаями, міфами і тема імперської столиці, тобто Петербургу, з його світським життям.

На реверсі зображений сам письменник "у накидці, під якою - вишиванка, котра символізує землю, що зростила його". Угорі півколом розміщено напис Микола ГОГОЛЬ, унизу - роки життя 1809/1852, повідомляється на сайті Нацбанку.

Україна має намір широко святкувати 200-річчя з дня народження Миколи ГОГОЛЯ, зокрема запланована соціальна рекламна кампанія ГОГОЛЬ про Україну. У кримському курортному місті Саки передбачається відкрити гранітний пам'ятник ГОГОЛЮ. Готується видання 4-ї частини 7-томного зібрання творів письменника у кращих перекладах на українську мову - вже побачили світ 3 томи, до кінця 2009 року вийдуть інші.

Нагадаємо, що до 200-річчя від дня народження Миколи ГОГОЛЯ Роскультура та Мінкультури України підготують низку спільних заходів.

У вересні минулого року Кабмін затвердив програму святкування 200-річчя з дня народження ГОГОЛЯ і доручив Мінкультури протягом 2008 року заснувати літературно-мистецьку премію імені Гоголя, а також створити електронну бібліографічну базу даних Твори ГОГОЛЯ у фондах публічних бібліотек України, розробити і затвердити туристичний маршрут гоголівськими шляхами України.

Апогей святкувань ювілею ГОГОЛЯ в Україні і у Росії припаде на 1 квітня 2009 року, день народження письменника, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі