друкувати


Презентовано трилогію про Т.ШЕВЧЕНКА та М.ШАШКЕВИЧА

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-20 10:31:44
19 березня в Прикарпатському національному університеті імені В.Стефаника відбулася презентація трилогії з питань Шашкевичіани та Шевченкіани академіка В.ГРАБОВЕЦЬКОГО, доктора історичних наук, академіка АН ВШ України, заслуженого діяча науки та техніки.

Цим заходом розпочато підготовку до відзначення в Україні ювілеїв з нагоди народження М.ШАШКЕВИЧА (2011 р.) та Т.ШЕВЧЕНКА (2014). Монографії описують історію рідних сіл ювілярів – с.Підлисся на Львівщині та с. Моринці на Черкащині, подають життєписи М.ШАШКЕВИЧА та Т.ШЕВЧЕНКА.

З вступним словом виступив ректор університету Б.ОСТАФІЙЧУК, який привітав академіка В.ГРАБОВЕЦЬКОГО і вручив йому від Українського козацтва орден "За розбудову України". Також, відомого історика та краєзнавця вітали голова Івано-Франківської обласної ради І.ОЛІЙНИК, єпископ С.МУДРИЙ, начальник управління культури облдержадміністрації В.Федорак, науковці університету – В.МАРЧУК та М.СИГИДИН. Перед присутніми виступив і Володимир ГРАБОВЕЦЬКИЙ, який розповів про історію створення монографій, роль творчості Т.ШЕВЧЕНКА та М.ШАШКЕВИЧА в його особистому житті. Присутнім був продемонстрований фільм про творчість В.ГРАБОВЕЦЬКОГО.

У художньо-мистецькому дійстві з нагоди презентації трилогії приймали участь художні колективи та виконавці Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету: академічний хор (керівник О.НИЧАЙ), поетичний театр (керівник Н.ГРИЦАН), чоловічий хор (керівник Р.ДОЛЧУК), камерний ансамбль (керівник Р.ШИПТУР), чоловічий вокальний ансамбль (керівник П.ЧОЛОВСЬКИЙ), ансамбль танцю (керівник Б.СТАСЬКО).

Автор: Андій ЧЕМЕРИНСЬКИЙ, головний спеціаліст із взаємодії з ЗМІ Управління культури Івано-Франківської ОДА
Обговорити на форумі