друкувати


Проведено всеукраїнський тиждень юнацької книги

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-19 04:26:57
Щороку до обласної бібліотеки для юнацтва та її молодих користувачів приходить традиційне довгоочікуване свято - Всеукраїнський тиждень юнацької книги, який уже давно став улюбленим і бажаним святом для молоді Прикарпаття.

Урочисте відкриття тижня відбулося творчою зустріччю за круглим столом із представниками місцевих видавництв – "Лілеї – НВ" (представляв директор п.Василь ІВАНОЧКО), "Тіповіт" (директор п.Василь ВІТЕНКО), які розповіли про видання книг їхніми видавництвами, про перспективи на майбутнє. На зустріч до старшокласників ЗОШ №11 завітала також молода поетеса, письменниця Галина ПЕТРОСАНЯК. Вона зробила цікавий екскурс по сучасній українській літературі, а також читала свою поезію.

В рамках тижня відбулась презентація книги Вірляни ПОНОМАРЕНКО "Життя в танці", на якій вона поділилась спогадами про Дану ПОНОМАРЕНКО. Талановита артистка, знаний педагог, хореограф, керівник багаточисельних дитячих колективів, організатор обласних конкурсів та фестивалів, добра та чуйна людина – такою постає вона у спогадах друзів, колег, вдячних учнів.

Захід відкрив виступ відомого в нашому краї народного ансамблю "Карпати" ВАТ "Івано-Франківськцемент", який виконав чудову танцювальну композицію.

Учні 10 класу ЗОШ №21, що завітали на зустріч мали змогу поспілкуватись з авторами книги – спогадів: дочкою Дани Юріївни п.Вірляною ПОНОМАРЕНКО та головою обласного осередку Національної спілки кінематографістів України - Юліаном ЯКОВИНОЮ. Своїми спогадами про свою першу вчительку поділився і один з учнів Дани Юріївни - Ярослав Олексійович СЕМКОВИЧ, що зараз є керівником ансамблю "Карпати".

Велику зацікавленість у молоді викликав і короткометражний документальний фільм "Радуга", присвячений одному із танцювальних колективів, який створила і виховала Дана Юріївна. Чудові візерунки танцю, інтерв'ю з дівчатами колективу "Радуга", щира посмішка їхньої вчительки відкрили юнакам і дівчатам цю надзвичайну людину, її мрії, стремління, талант.

Також, старшокласники обласного ліцею-інтернату для обдарованих дітей та ЗОШ №13 прийняли участь у цікавій презентації другої книги Стефана ГАХА, зв'язкового УПА з 14-річного віку, "3 обіймів смерті". Це спогади автора про бойові будні, про побратимів по зброї, зверхників, українських повстанців, сотенних "Шрама" і "Хмару", документальні повісті, вірші про пережите на партизанських стежках і в концтаборах Воркути.

Своїми спогадами про ті буремні роки поділилася п.Стефанія КОСТЮК, яка була особистим кур'єром крайового провідника ОУН - УПА Ярослава МЕЛЬНИКА (Роберта), - сьогодні вона очолює обласну Управу Всеукраїнської Ліги Українських жінок. Старшокласники обласного ліцею-інтернату для обдарованих дітей прекрасно читали вірші автора про УПА.

Шанувальники театрального мистецтва мали можливість поспілкуватись із молодими акторами Івано-Франківського музично - драматичного театру ім. І.ФРАНКА. Перед юними глядачами, учнями гімназії №2 та ЗОШ №7 актори О.ПАСІЧНЯК, С.ВИНАРЧУК, Г.БАРАНКЕВИЧ, О.ГНАТКОВСЬКИЙ, Н.ЛЕВЧЕНКО продемонстрували уривки з вистав "Маруся Чурай", "Лісова пісня" та "Солодка Даруся". Зустріч завершилась жвавим діалогом.

Автор: Андрій ЧЕМЕРИНСЬКИЙ, головний спеціаліст із взаємодії з ЗМІ Управління культури Івано-Франківської ОДА
Обговорити на форумі