друкувати


Свято добропорядних мужів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-19 03:51:09
19 березня католики світу відзначають свято Йосифа-обручника та опікуна Ісуса.

Незважаючи на те, що він був простим теслею, за Біблією його рід корінням сягає лінії царя Давида. За численними церковними переказами, Йосиф-обручник був вдівцем старшого віку, коли одружився на Пресвятій Марії. Цим пояснюються євангельські згадки про "Ісусових братів і сестер". Вважається, що вони були дітьми Йосифа від першого шлюбу. Але це тільки легенди.

Католицька церква вшановує Йосифа як покровителя родини, непорочних дів, праведних мужів, тих, що наближаються до порогу смерті та столярів. У деяких європейських країнах у цей день вшановують батьків. При храмах після Літургій влаштовуються скромні обіди, під час яких священик виголошує подяки сумлінним парафіянам та добропорядним батькам сімейств. Особлива вдячність для багатодітних родин. Священик обдаровує їх невеличкими сувенірами, які власноруч змайстрували їхні діти. Вдома дружини дарують, як правило, своїм чоловікам одяг та парфуми.

Своє дари до церков приносять і столярі. Саме у день святого Йосифа-обручника тут з’являються мистецькі дерев’яні скульптури, різьблені лавки, а часом й вівтарі.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі