друкувати


Городенківська районна лікарня розширюється

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-19 11:17:39
В Городенківській центральній районній лікарні відбулася презентація Центру нефрології та діалізу, в якому зараз лікується 20 планових пацієнтів. Розхідні матеріали сюди постачають за рахунок обласної програми "Здоров'я нації", а все обладнання закуплено за державні кошти.

Сеанси гемодіалізу, тобто очищення крові за допомогою штучної нирки, в Городенці проводять з 2004-го року, і в минулому допомогу тут надавали пацієнтам з Рогатинського, Долинського і Тисменицького районів.

Не всі країни, які вважають себе розвиненими, можуть надати пацієнтам можливість за допомогою апаратів штучної нирки пройти курс лікування. Адже розхідні матеріали і апаратура є дороговартісними. В деяких областях України проблема забезпечення апаратами штучної нирки настільки гостра, що люди змушені звертатися за допомогою до сусідніх держав.

На щастя, в Івано-Франківській області справи повернулися на краще. У 2006 році в Городенківській районній лікарні було створено відділення нефрології та гемодіалізу, а після отримання нового обладнання у жовтні 2008 року допомогу тут надають усім, хто потребує.

"В городенківсьому відділенні діалізу налагоджена робота за рахунок влади, яка виділяла кошти — як державна, так і обласна, — розповідає Олег ЛЕГУН, завідувач відділення інтенсивної терапії та екстракорпоральних методів інтоксикації обласної клінічної лікарні. — Район і сусідні райони цілком забезпечені діалізним обладнанням та розхідними матеріалами".

12 березня світ відзначав Міжнародний день нирки. Його запроваджено для того, щоб привернути увагу до людей, чиє життя залежить від дороговартісних, але дуже ефективних медичних апаратів. Завідуюча Центром нефрології та діалізу Городенківської центральної районної лікарні Галина Княгиницька повідомила, що з 2004 по 2009 рік тут надано допомогу 61 хворому з гострою і хронічною нирковою недостатністю.

Адміністрація лікарні задоволена розвитком відділення. В городенківському Центрі працюють двоє лікарів, чотири медсестри, дві молодші медсестри. Інженер і технік контролюють систему водопідготовки.

Медики стверджують, що наша область має найкращу в Україні розгалужену мережу центрів і відділень нефрології та діалізу. Вони є в обласній клінічній лікарні, Коломийській, Городенківській і Калуській центральних районних лікарнях. Відкриття таких відділень планується в Івано-Франківській центральній міській клінічній лікарні та в Яремчі, повідомляє ОТБ Галичина.

Обговорити на форумі