друкувати


17 банків Прикарпаття підписали з обласною владою "Меморандум порозуміння"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-18 03:32:05
Керівники 17 відділень банків Прикарпаття, в тому числі начальник управління Нацбанку України в області Михайло Ставничий, голова облдержадміністрації Микола Палійчук, голова обласної ради Ігор Олійник, керівники - Регіонального відділення Союзу підприємців і промисловців В’ячеслав Крецул і "Громадського форуму Івано-Франківська" Юрій Соловей підписали "Меморандум порозуміння" щодо спільних дій для запобігання негативним наслідкам фінансово-економічної кризи.

Попередньо проходили консультації, засідання робочої групи (останнє відбулося 17 лютого). Основні пункти цього документа стосуються погашення валютних кредитів, банківських відсоткових ставок, діяльності колекторських компаній, інформаційно-правової допомоги тощо. Зокрема, банківські установи взяли на себе зобов’язання не підвищувати в односторонньому порядку процентні ставки за вже отриманими кредитами; у випадках підвищення – привести їх до рівня, що діяв на момент заключення договорів; не вдаватись до послуг колекторських компаній, самостійно, спільно з позичальниками знаходити можливість вирішення тієї чи іншої проблеми; не застосовувати процедури вилучення майна боржників за умови погашення ними не менш як 50% місячних кредитних зобов’язань, до законодавчого врегулювання проблеми валютних кредитів; у випадку застосування механізму вилучення застави в якості погашення зобов’язань по отриманому кредиту здійснювати стягнення виключно на заставне майно до законодавчого врегулювання проблеми валютних кредитів; застосування можливості кредитних канікул та пролонгації кредитів.

Суб’єкти господарювання зобов’язалися "чітко дотримуватися" угод із банківською установою; при виникненні фінансових проблем своєчасно звертатись до банківських установ щодо можливих шляхів врегулювання проблеми; не скорочувати робочі місця. Своєю чергою обласна влада гарантує надання суб’єктам господарювання інформаційно-правової допомоги у фінансово-господарській діяльності. Влада виступатиме посередником при виникненні проблемних питань між банківськими к установами і суб’єктами господарювання. Спільно зі всіма сторонами-підписантами Меморандуму, долучиться до підготовки пропозицій щодо врегулювання актуальних проблем на центральному рівні-подавати до центральних органів влади пропозиції, вироблені спільно з банківськими установами і суб’єктами господарювання щодо врегулювання негативних наслідків фінансової кризи на економічний потенціал області.

Підписанти Меморандуму, який є відкритим для приєднання, домовились погодити проект спільного звернення до Президента України, центральних органів влади, НБУ щодо необхідності негайного вирішення проблеми неможливості погашення валютних кредитів.

Дякуючи банкірам за порозуміння, голова ОДА наголосив: філії окремих банків погашують доларові кредити гривнями по курсу 6.99-7.40 грн. за долар. Ряд банків почали видавати кредити. За його словами, "Це вселяє певний оптимізм щодо виздоровлення банківської системи".

Голова обласної ради Ігор Олійник зазначив: "Підписання "Меморандуму порозуміння" - дуже відповідальна справа, це добрий крок довіри до банків і до влади". За його словами, керівники області і не сумнівалася, що найбільш вагомі, бюджетоутворюючі банки підуть на зустріч людям", повідомляє прес-служба голови обласної ради.

Обговорити на форумі