друкувати


Українці масово приймають російське громадянство

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-18 12:23:11
У московському управлінь Федеральної міграційної служби РФ сьогодні спостерігаються багатолюдні черги вихідців з різних країн СНД, у тому числі і з України, охочих терміново одержати російське громадянство.

Вони поспішають, оскільки в умовах кризи іноземці перші потрапляють під скорочення, а з 1 липня припиняє діяти спрощений порядок отримання громадянства РФ громадянами СНД.

Ним могли скористатися, наприклад, ті, у кого був укладений шлюб з громадянином або громадянкою РФ або були родичі в Росії. За цією процедурою громадянство можна було одержати через 4 місяці.

Очікується, що тепер мінімум чотири роки росіяни до спрощеної процедури не повернуться.

"Вчора, прийшовши близько 9 ранку в управління ФМС в Москві, я була вже 48-ю в списку, - розповіла колишня мешканка Макіївки Наталія, яка недавно потрапила під скорочення в одній з московських фірм. - Знаю, що чергу люди займають з 3-ї години ночі. Більшість в черзі - з України. Спілкувалася з людьми з східних областей, Криму, Рівно. Частину з них хочуть переїхати сюди жити до родичів".

Своє бажання отримати російське громадянство українка пояснила тим, що у Москві більше можливостей нормально заробляти, виховувати дитину, окрім того їй не подобається політика ЮЩЕНКА.

Представник прес-служби Федеральної міграційної служби Росії Костянтин Полторанін підтвердив наявність черг українців. "Введення змін підштовхне людей швидше одержати громадянство Росії. Ми чекаємо ще більших черг", - сказав службовець.

У посольстві України в РФ також відзначають зростання кількості заяв на вихід з українського громадянства на 30%.

"Закон про спрощене отримання російського громадянства діє з 2004 року, і кожного разу його продовжували на рік, а цього разу - тільки на півроку. Люди побоюються, що після 1 липня дію закону продовжено не буде і замість декількох місяців на отримання громадянства необхідно буде 5 років", - пояснив прес-аташе посольства України в Росії Олег ВОЛОШИН, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі