друкувати


"Меморандум про порозуміння": До банків без кулаків

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-17 04:16:14
Сьогодні в Івано-Франківській ОДА було підписано між представниками місцевої влади, банкірами та підприємцями "Меморандум про порозуміння".

Цьому передувала певна робота і перемовини. Першим про майбутній документ почав мову керівники ОДА Микола ПАЛІЙЧУК. Ще на початку лютого очільник області заявив, що у час коли вище керівництво держави не приймає жодного антикризового закону, а люди потерпають від складної економічної ситуації, а фактично стають її заручниками, залишившись без грошей, він готовий створити робочу комісію і взяти на себе відповідальність бути посередником між банками й підприємцями та вкладниками.

Після підписання документу ряд провідних банків дозволять підприємцям сплачувати доларові кредити гривнями та дозволять купувати валюту за спеціальною ціною. Таке рішення вселяє оптимізм, адже, за словами пана ПАЛІЙЧУКА, влада і банки могли піти один на одного з кулаками, проте вирішили справу мирно, переміг здоровий глузд.

Зараз основним завдання є повернення довіри людей до банків. Як зазначив голова облради Ігор ОЛІЙНИК, треба насамперед подоланим психологічний бар’єр між банкірами та вкладниками. "На сьогодні ми маємо 450 мільйонів доларів у банках Івано-Франківщини, які вклали мешканці області, - сказав Ігор Мирославович. - Ми маємо за що жити, і хто б там що не казав, що ми живемо за рахунок східних і центральних областей України. У нас свого вистачає, і треба з повагою ставитися до цих людей, які заробляють ці гроші.

Вигідним меморандум став і для представників бізнесу. Влада хоче зробити усе можливе, аби підприємництво на Прикарпатті не занепало. Уже на найближчій сесії облради буде розглянуто рішення про зниження орендної ставки за майно.





Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі