друкувати


ЗНО: вже на старті

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-17 11:43:27
3 березня завершилася реєстрація майбутніх учасників зовнішнього незалежного оцінювання 2009 року. Як відбувся цей перший етап? — цікавлюся у методиста з питань зовнішнього незалежного оцінювання при районному відділу освіти Яреми ГРИНЬОВСЬКОГО.

— Всього по району зареєструвалося 499 цьогорічних випускників шкіл, або 75 відсотків від їх загальної кількості, — розповідає Ярема Зеновійович. — Ще 883 — це випускники попередніх років та ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації. Із цієї категорії було у два з половиною рази більше осіб, аніж у минулому році. Окрім мешканців Коломиї та Коломийщини, реєструвалися також з Верховинського: Косівського, Снятинського і Городенківського районів. Відділ освіти врахував такий наплив і виділив для проведення реєстрації більше, ніж торік, приміщення.

— Які предмети виявилися найбільш запотребованими?

— Математика, історія, біологія.

— А як свої сили оцінюють учасники, на скільки предметів водночас подавали заявки?

— Здебільшого, на два-три, але дехто вирішив спробувати й на п’ять.

— Більшість з вибором відтягали до останнього дня?

— У середньому на день припадало по 15 осіб, а в останній тиждень — по 40—65. Уважаю, що від 1 грудня до 3 березня було достатньо часу, щоб визначитися з планами на майбутнє, з’ясувати умови прийому на омріяні спеціальності й вчасно пройти реєстрацію. Але, на жаль, не всі ті, хто бажав зареєструватися, справді зацікавились умовами прийому до вузів. Інколи просто вражала непоінформованість окремих осіб, особливо з випускників минулорічних або ВНЗ І-ІІ рівня акредитації. Керівники всіх шкіл району, класні керівники випускних класів провели значну організаційну та роз’яснювальну роботу з учнями та їхніми батьками. Хочу також подякувати всім керівникам коломийських вузів та професійно-технічних навчальних закладів, які вчасно забезпечили своїх випускників необхідними для реєстрації довідками. Але найбільша вдячність — директору училища Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва панові ХОДАНУ, який централізовано забезпечив бюлетенями, організував оформлення заяв, що прискорило процес реєстрації для самих випускників і полегшило роботу пункту реєстрації.

— За підсумками минулорічної кампанії можна оцінити кінцеву результативність тестувань?

— Майже 80 відсотків від числа тих, хто здавав у минулому році тести, стали студентами. А з числа усіх випускників у вузи вступив 61 відсоток, проти 58 та 54 у попередні роки. Тобто, нова система прийому не вплинула негативно на кількість майбутніх студентів.

— Де і коли відбудеться пробне тестування?

— Реєструвалися на нього через Інтернет, а відбудеться пробне тестування 21 березня у школах №1 та №2 міста Коломия, воно стане тренуванням перед справжнім тестуванням — з 6 травня до 5 червня. Для всіх зацікавлених нагадую, що перевірити факт реєстрації на ЗНО можна у мережі Інтернет. Як це зробити — написано на реєстраційній картці, яку отримав кожен учасник.

— Коли і куди слід з’явитися для проходження незалежного оцінювання?

— Передбачено, що кожний зареєстрований учасник у другій декаді квітня отримає поштою запрошення з відповідними вказівками.

— Яке на черзі завдання перед відділом освіти?

— Навчання та підготовка педагогічних кадрів, які будуть залучені до проведення ЗНО; багатьом коломийським школам треба подбати про виділення і підготовку приміщень. Думаю, що минулорічний досвід дозволить нам виконати поставлені завдання. На завершення розмови хотів би побажати усім, хто буде здавати тести, успішно до них підготувалися й отримати бажані результати.

Автор: Вікторія КОХАН
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі