друкувати


У районній раді. На користь громади

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-17 10:30:26
ХХІІІ сесію районної ради п’ятого демократичного скликання минулого четверга розпочали з привітань голови районної ради Дмитра НЕМІША іменинникам, а їх того дня було двоє: директор міськрайцентру зайнятості Василь ГЛАГОЛЮК та депутат районної ради Василь САВЧУК. Відтак депутати внесли пропозиції щодо питань, якими, на їхню думку, вартувало доповнити порядок денний.

Про виконання районного бюджету за 2008 рік доповідала начальник фінансового управління райдержадміністрації Оксана ПОПАДЮК. Загальна сума надходжень до загального та спеціального фондів районного бюджету становить 277530409,38 грн., з них доходи загального фонду — 98,6% до плану на рік, спеціального фонду — 102,1%. Найбільшу питому вагу у власних доходах загального фонду районного бюджету займає податок з доходів фізичних осіб. Видатки районного бюджету по загальному та спеціальному фондах за звітний період становлять 278871904,77 або 98,5% до уточненого плану на рік. Із загального обсягу видатки соціального спрямування становлять 63,1%, з них на освіту — 24,4%, охорону здоров’я — 19,4, соціальний захист — 16,4, культуру — 2,1, фізичну культуру та спорт — 0,8%. Оскільки розгляду питання про бюджет передували попередні слухання, за нього проголосували без зауважень.

Директор міськрайцентру зайнятості Василь ГЛАГОЛЮК інформував про програму організації та проведення оплачуваних громадських робіт. Якщо торік на це було виділено 1 млн. 200 тис. грн., то цьогоріч лише 200 тис. грн. на місто й район, але й цю підмогу треба використати; пропонуватимуть її в першу чергу тим, хто уже тривалий час не може знайти працю.

На обліку в центрі зайнятості 1666 осіб, від початку року 245 особам допомогли працевлаштуватися. Від 13 січня ц.р., відколи вступив в дію Закон України, зумовлений зменшити вплив світової фінансової кризи, — до числа зайнятого населення стали належати також члени особистих сільських господарств, а це певною мірою ускладнило набуття сільськими мешканцями статусу безробітних.

Чимало питань у депутатів було до начальника ДАІ Андрія ТИМКІВА, який виступав з інформацією. Стосувалися вони, зокрема, перевезень пасажирів у години пік, автобусних зупинок, а також пропозиції даішникам частіше влаштовувати рейди безпосередньо у селах, бо дехто з власників авто і особливо мотоциклів, не маючи документів на ці транспортні засоби, влаштовує перегони по селу. Є потреба вивчити і таке питання: щоб кошти, зібрані як штрафи, ішли на ремонт доріг державного значення і загального користування, а також на освітлення вулиць. За минулий рік працівники ДАІ склали 8.810 адмінпротоколів, лише за два місяці цього року за перевищення швидкості водіям виписано штрафи на суму 189 501 грн.

Прозвучала із залу також пропозиція, щоб засоби масової інформації надали роз’яснення про умови проходження техогляду в цьому році. (Принагідно зауважимо, що "Вільний голос" подавав таку інформацію двічі: у номерах за 6 і 17 лютого). Оскільки із 15 січня українським водіям дозволили проводити техогляд автівок не лише на техстанціях Державтоінспекції, а й на приватних СТО, але такі в Коломиї ще лише проходять ліцензування. Також право робити діагностику має Коломийське АТП.

Про програму соціально-економічного та культурного розвитку району на 2009 рік доповідала начальник управління економіки райдержадміністрації Любов ГЛУШКОВА. Депутатів, зокрема, цікавили пункти про інвестиційні форми співпраці з прикордонними державами. А також за пропозицію депутата Ігоря СМЕТАНЮКа на засіданні комісії з питань соціально-економічного розвитку та підприємництва буде запрошено представників дозвільного центру, аби разом вивчити питання зменшення тиску на підприємців. Підприємці опинилися в таких умовах, що їм доводиться скорочувати, а то й припиняти виробництво. Скажімо, у Печеніжині із восьми пилорам працює лише одна, як наслідок — люди втратили роботу, бюджетна скарбниця — надходження.

Також за порядком денним були заслухані питання про районну Програму відзначення державних національних та професійних свят, вшанування кращих людей краю; про виплату грошової компенсації на дітей, постраждалих від Чорнобильської катастрофи; звіти постійних депутатських комісій з питань бюджету та охорони здоров’я, праці та соціального захисту населення. Для прозорого і відкритого розгляду питань з надання та вилучення земельних ділянок, що знаходяться за межами населених пунктів району, районна рада рекомендувала внести в перелік документів, які необхідні для прийняття розпорядження: рішення сільської, селищної ради, висновок постійної комісії районної ради з питань аграрної, соціальної політики на селі та земельних відносин.

Перш ніж ухвалити рішення про встановлення тарифів на послуги з вивезення твердих відходів підприємством ТзОВ "АVЕ Коломия" (доповідач — виконавчий директор підприємства Михайло ПІДЛЕТЕЙЧУК), депутати виявили бажання послухати думку самих людей, які вже користуються послугами "АVЕ Коломия". Від імені Нижньовербізької громади сільський голова Марія Карпенюк висловила задоволення і вдячність за рівень обслуговування.

Депутати проголосували за надання гірничого відводу для промислової розробки Кийданецького родовища гравійно-піщаної суміші; за надання дозволу відділу освіти на користування робочого проекту Спаської ЗОШ І-ІІІ ст.; звернення з актуальних питань до Президента України, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради (щодо здійснення нотаріальних дій, доцільності відміни Закону України "Про статус гірських населених пунктів в Україні", тексти яких буде опубліковано у найближчих номерах газети.

Так само через газету буде поінформовано громадськість про стан ліквідації наслідків стихії в районі, а саме про долю 11,3 млн. грн., які район заборгував організаціям, що проводили ремонтні роботи. "Це питання будемо відстоювати у Києві", — повідомив голова райдержадміністрації Михайло ВІНТОНЯК.

Також депутати сподівалися заслухати інформацію від таких служб, як газове управління та РЕМ, керівників яких було запрошено на сесію. Однак від газового управління у залі представників не виявилося, що викликало гостру реакцію голови районної ради Дмитра Неміша: він запропонував поставити перед обласним управлінням газового господарства питання про відповідність коломийського керівника займаній посаді.

Від енергетиків слово мали представники міського і районного РЕМів. До них було чимало запитань, які озвучували депутати від імені своїх виборців, зокрема, невдоволення з приводу передоплат за електроенергію, технічних умов, без яких неможливо дбати про освітлення вулиць. Енергетики посилалися на документи, в тому числі прийняті на законодавчому рівні, отож від імені сесії уповноважено першого заступника голови райдержадміністрації Степана СТАСЮКА вийти на Кабмін з відповідними пропозиціями.

На завершення сесії у різному депутати просили через "Вільний голос" попередити людей бути обачними: на обійстя у села зачастили особи, які виманюють, особливо у стареньких, гроші. Адже криза та безробіття спонукають до шахрайства й інших злочинів чимраз більше людей, отож мусимо протиставити їм свою пильність та обережність щодо незнайомців.

Автор: Вікторія КОХАН
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі