друкувати


З YouTube зникнуть всі британські музичні кліпи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-10 04:07:06
Інтернет-сервіс YouTube заблокує всі професійні музичні відеоролики зроблені у Великобританії, так як Google, що володіє сервісом, не зміг досягти угоди про схему розділу прибутку від показів з національним британським представником рекорд-лейблів PRS (Performing Right Society). У британських звукозаписуючих компаніях говорять, що через незговірливість YouTube багато тисяч роликів виявиляться недоступними для користувачів.

За словами Патріка УОКЕРА, директора YouTube з програм відеоспівробітництва, сьогоднішнє рішення викликає жаль і в самому інтернет-сервісі. Глава PRS Стів ПОРТЕР називає рішення Google і YouTube "шокуючим і необгрунтованим". "Даний крок карає, перш за все, британських слухачів і музикантів, чиї інтереси ми захищаємо", - говорить ПОРТЕР.

"Google заявила нам, що на цей крок вони йдуть, так як хочуть платити за покази значно менше, ніж зараз. Компанія не бажає платити за контент і це при тому, що відвідуваність YouTube за останній рік зросла пристойно", - говорить ПОРТЕР.

Цікаво також відзначити, що за версією британської сторони рішення про розрив співпраці було прийнято Google в односторонньому порядку без будь-яких переговорів.

У Google говорять, що цінове питання було не єдиним каменем спотикання між сторонами. "Наше останнє співробітництво показало, що інтереси сторін віддаляються все більше, нам було простіше видалити контент, ніж продовжувати переговори з PRS", - говорить Патрік УОКЕР.

За його словами, перші відеокліпи були заблоковані вчора в 18:00 за Гринвічем, однак більша частина контенту буде блокуватися ще протягом двох діб.

Раніше YouTube платила британської асоціації відрахування за потокову трансляцію кліпів 3 з 4 найбільших світових рекорд-лейблів і декількох незалежних британських музичних компаній.

Після розриву з відносин з PRS в Google повідомили, що до найбільших світових музичних компаніями (Universal, Sony Music, EMI та Warner Music) у них претензій немає і співпрацю з ними компанія має намір продовжувати, крім того в YouTube зауважують, що готові вести переговори зкожною конкретною британською компанією з питань ліцензування, однак робити це вони будуть тільки напряму, в обхід PRS , повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі