друкувати


ЮЩЕНКО забрав у ТИМОШЕНКО можливість регулювати ціни

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-10 01:56:18
Рішення уряду, згідно з яким виробники повинні узгоджувати будь-яке підвищення цін на свою продукцію з владою, віднині скасоване. Президент Віктор ЮЩЕНКО зупинив дію постанови уряду, якою було внесено зміни до порядку декларування зміни оптово-відпускних цін на продовольчі товари, затвердженого постановою Кабміну від 17 жовтня 2007 року.

"Зміни ці мають без перебільшення революційний характер. Замість інформативного порядку декларування суб`єктом господарювання наміру змінити ціни встановлено дозвільний, - йдеться у повідомленні.

Кожен суб`єкт, від маленького виробництва до фабрик та заводів, що виробляють українську продукцію, які в цей складний час забезпечують зайнятість населення та виробництво найбільш соціально важливих товарів, при підвищенні оптово-відпускних цін на 1 відсоток мусять збирати пакет документів і нести його до територіальних органів Державної інспекції з контролю за цінами", - зазначається у документі.

За результатами аналізу цієї інформації підвищення цін може бути погоджено або не погоджено, причому критеріїв для визнання такого підвищення необґрунтованим та відмові у погодженні зазначеною постановою Кабінету міністрів не передбачено.

Більше того, незважаючи на той факт, що підприємство може знаходитись в селі за сотню кілометрів від обласного центру, воно після отримання позитивного висновку Держцінінспекції повинно нести новий пакет документів відповідно до Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій і просити чиновників дозволити йому продавати свою продукцію.

"І таких підприємств - сотні тисяч", - зауважує прес-служба президента.

Разом зі тим у повідомленні наголошується, що "імпортна продукція без зайвого клопоту завозиться й продається по будь-якій ціні".

Такий підхід обмежує встановлене Конституцією право власників на розпорядження своєю власністю, створює загрозу усунення, обмеження чи спотворення конкуренції, - вважають у президента.

Крім того, створюються підстави для підвищення тінізації виробництва та торгівлі, зростання корупції та виникнення дефіциту на окремі товари. Враховуючи той факт, що постанова розповсюджується на соціально значимі товари, перебої з їх продажем матимуть значні негативні наслідки, - пояснюється в указі.

Також глава держави звернувся до Конституційного суду для вирішення питання про конституційність цієї постанови уряду, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі