друкувати


Обретіння - на птахах ворожіння

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-09 03:27:13
9 березня церква вшановує свято на честь першого і другого віднайдення (обретіння) голови Івана Предтечі. У народі цей день називають Обрітенієм.

Як свідчать церковника історія цього свята почалася ще у біблійні часи, коли Іоанну Хрестителю, за наказом царя Ірода було відсічено голову. Тіло пророка його учні поховали в самарійському місті Севастії, а голову на Ємонській горі. У IV столітті на цій горі побудували храм. Під час будівництва віднайшли голову Іоанна Предтечі. Реліквію поставили на зберігання у новому храмі. Але проминули роки. Церква занепала і ось знову у 452 році голову Хрестителя знову віднайшли та перенесли в Едессу, а пізніше в Константинополь.

У народі свято пов’язують із поверненням птахів із вирію. Кажуть, що у цей день голова Пророка повертається із закликає їх прилетіти у рідні краї. Велика радість людям від зустрічі із жайворонками. Селяни віщують по цих птахах про майбутній урожай. Якщо летять високо – бути багатому збіжжю, якщо низько - чекай голодного року. Діти виглядають диких гусей. Побачивши птахів, підкидають угору солому і просять дати їм здоров’я. згодом збирають цю солому та кладуть у гніздо під квочку.

Особливо тішилися прильоту лелек. Господарі простягали до неба шмат хліба та просили святих птахів дати родині здоров’я, по благословити родину достатком і добрим врожаєм. Адже цього птаха вважають символом Божої чистоти, адже він їсть усяку болотну нечисть і землю чистою робить. Не доведи Господи, його гніздо зруйнувати. Існує повір’я, що хто це зробить, у того хата згорить.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі