друкувати


75 років з дня народження першого космонавта Юрія ГАГАРІНА

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-09 11:34:24
Сьогодні, 9 березня, в усьому світі відзначається 75-річчя з дня народження Юрія ГАГАРІНА - першого космонавта планети Земля, який ще за життя став легендою.

"Зіркова хвороба" його не торкнулася, він залишився в пам'яті товаришів по першому набору загону космонавтів і всіх, з ким працював, простим, доступним.

Життя ГАГАРІНА оточене легендами. За однією з них, перший космонавт з'явився на світ 8 березня, але в пологовому будинку порахували, що хлопчику не годиться відзначати день народження в Міжнародний жіночий день, і записали в його свідоцтві 9 березня.

Як би там не було, Юрій ГАГАРІН у всьому виявляв себе справжнім чоловіком. Як згадує космонавт Борис ВОЛИНІН, він був "цілеспрямованим та націленим на перемогу".

Селянський син, що став льотчиком, а потім першим космонавтом планети, Юрій ГАГАРІН, за спогадами космонавта Павла ПОПОВИЧА, легко міг знайти спільну мову навіть з англійською королевою, яка запрошувала його на чай. При цьому він ніколи не страждав "зірковою хворобою".

Урочистості з нагоди 75-річного ювілею Юрія ГАГАРІНА пройдуть сьогодні на батьківщині космонавта, в місті Гагарін Смоленської області.

Між тим, навіть через 40 років після трагічної загибелі першого космонавта світу ніхто так і не може однозначно сказати, що сталося 27 березня 1968 року в небі над селом Новосьолово Кіржацкого району Володимирської області. За минулі роки події тих часів і сама особистість Юрія ГАГАРІНА, його життя і смерть обросли міфами та легендами. Доля першої людини в космосі, як і раніше, оповита таємницею.

12 квітня минулого року в Шотландії встановили пам'ятний камінь на честь першого космонавта планети Юрія ГАГАРІНА, повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі