друкувати


На Городенківщині відкрито місцеву пожежну охорону

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-04 02:58:38
Специфіка пожежно-рятувальної служби полягає в тому, що тут, як ніде зростає цінність кожної хвилини, бо саме від неї дуже часто залежить порятунок, особливо, коли йдеться про протипожежний захист віддалених населених пунктів сільської місцевості.

Щороку в сільській місцевості в середньому виникає дві третини від загальної кількості пожеж та надзвичайних ситуацій, майже кожна десята пожежа закінчується трагічно, отож, створення підрозділів місцевої пожежної охорони є важливим і потрібним завданням. Проте, на даний час питання фінансування – це єдина проблема, яка виникає при створенні підрозділів місцевої пожежної охорони, оскільки законодавством України не передбачено можливість їх фінансування з державного чи обласного бюджету. А попередні розрахунки свідчать, що для утримання однієї пожежної команди з восьми працівників щороку необхідні доволі немалі кошти в сумі як мінімум 140 тис.грн. Але якщо існує чітке бачення проблеми та бажання її вирішити, за умови тісної співпраці з органами місцевого самоврядування, позитивного результату можна досягти неодмінно. Таким прикладом може служити створення місцевої пожежної команди у селі Чернелиця Городенківського району. Тут за ініціативи сільського голови Василя Кошака, розуміння і підтримки начальника Головного управління МНС в області Миколи Джумаджука та голови Городенківської райдержадміністрації Василя Ємчука у ці непрості часи вдалося об’єднати зусилля для благородної мети – забезпечення пожежної безпеки віддалених населених пунктів Городенківщини, адже селище Чернелиця розташоване на відстані тридцяти кілометрів від районного центру і у випадку пожежі практично врятувати будівлю від вогню неможливо: 20-30 хвилин, за які зможуть доїхати пожежні автомобілі з Городенки до цього населеного пункту, вогняній стихії цілком достатньо, щоб залишити по собі тільки чорне згарище…

Відкриття у Чернелиці місцевої пожежної команди стало справжнім святом і для гостей, і для мешканців селища. З привітальним словом виступив голова Чернелицької сільської ради, який зокрема зазначив, що створення такої МПО стояло першим пунктом у його передвиборчій програмі і тепер він щасливий, що його вдалося реалізувати. Долучилася до створення МПО і місцева громада: завдяки спонсорам та меценатам вдалося відремонтувати саме приміщення пожежного депо, привести до ладу пожежний автомобіль.

За словами першого заступника начальника Головного управління МНС в області Ігора Мусіловського, місцева команда обслуговуватиме територію, що становить 30 відсотків від загальної площі району, а це, окрім Чернелиці ще дев’ять навколишніх сіл, а час прибуття пожежного автомобіля зведеться до мінімуму, що дасть в свою чергу змогу забезпечити надійний протипожежний захист віддалених населених пунктів.

Голова Городенківської райдержадміністрації Василь Ємчук наголосив, що районна влада з розумінням ставиться до цього питання, про це свідчить відкриття минулого року місцевої пожежної команди у селі Виноград. А у районному бюджеті на цей рік на функціонування цих двох команд закладено 100 тисяч гривень…

Справжньою окрасою свята став виступ учасників дружини юних рятувальників-пожежних Чернелицької загальноосвітньої школи. Вони зачарували присутніх своєї артистичністю та дзвінкими голосами. Відчувалося, що пожежна тематика близька і зрозуміла їм, і це не дивно, адже команда – неодноразовий призер обласного етапу Всеукраїнського фестивалю дружин юних пожежників.

Як і на справжньому святі не обійшлося без подарунків. Від рятувальників місцева команда отримала пожежний автомобіль, засоби зв’язку, бойовий одяг та пожежно-технічне обладнання. Крім цього, на урочистому відкритті перший заступник начальника Головного управління МНС в області Ігор Мусіловський вручив сучасну потужну бензопилу "Husgvarna" і пожежні рукави, традиційно побажавши, щоб вони були сухими.

А освятив та благословив відкриття пожежного депо та автомобіль отець Ігор, зазначивши, щоб з Божою опікою місцеві пожежники виїжджали на пожежі, допомагали людям, рятували їхнє життя та оселі від нещасть.

А для самих пожежників – Василя Випасняка, Володимира Паров’яка, Олександра Зінченка та Василя Тишковського – ця служба почесна та відповідальна. Чоловіки – професійні водії і мають бажання допомагати людям у випадку біди. До того ж, вони продовжать і примножать славні традиції місцевої пожежної справи: адже у 80-тих роках минулого століття в Чернелиці функціонувала пожежно-сторожова охорона, яка своєю високою професійністю славилася далеко за межами району і була призером на різноманітних змаганнях серед відомчих підрозділів, повідомляє центр пропаганди ГУ МНС в Івано-Франківській області.

Обговорити на форумі