друкувати


За фармацевтами слідкують!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-03 03:23:22
Івано-Франківське обласне відділення Антимонопольного комітету України взялось за перевірку фармацевтичного ринку.

За словами начальника обласного відділення Мирослава Книгницького є урядові постанови, які регулюють ціни на ринку. Проте, підприємці часто ставлять 100% оборот, передовсім на дороговартісні та рідкісні препарати.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України 17 жовтня 2008 року прийняв рішення про державне регулювання вартості ліків, обмеживши до 10% оптову надбавку і до 25% роздрібну надбавку на усі медикаменти. Таку постанову пояснили тим, що фармацевтичні компанії штучно підняли ціни. У зв’язку із "дикими танцями долара" з минулого року усі препарати на нашому ринку здорожчали десь на 40%. Передовсім це пов’язано із тим, що більше 75% представлених у нас медикаментів завозять із-за кордону. Як наслідок протести фармацевтичних виробників і зникнення з полиць аптек деяких медикаментів.

Комерційний директор "Іва-Фарм" в Івано-Франківську Іван Венгринюк зазначає, що рішення уряду щодо надбавки було економічно не обґрунтоване. "Крізь проводиться державне регулювання цін на препарати. Але уряд прирівняв ціни до таких, які були до кризи, - говорить Венгринюк. - З полиць зникли дорогі онкопрепарати, можливо їх на складах притримали дистриб’юторські фірми, бо реалізовувати було не вигідно".

Натомість фармацевти стверджують, що уряд повинен навести лад із поставкою медикаментів в Україну, а не проводити антимонопольні дії.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі