друкувати


На Прикарпатті страйкують люди (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-03 02:43:48
З початку тижня біля адмінбудинку в обласному центрі Прикарпаття страйкують люди. Активісти Всеукраїнського народного антикризового спротиву на площі розклали п’ять наметів. Вони готові голодувати, аби можновладці прислухались до народу.

Організатор акції в Івано-Франківську Віктор Неміш розповідає Коломия ВЕБ Порталу про основну мету протесту.

"Основна вимога - визнати на урядовому рівні надзвичайний фінансовий стан в Україні. Далі ми хочемо створити державні соціальні комісії із залученням громадських організацій, державних соціальних служб, представників влади для визначення переліку видів діяльності та категорії громадян, які постраждали від фінансової кризи та затвердити процедури реєстрації таких постраждалих, - активіст зачитає програму. - Зобов'язати банківські установи надати кредитні канікули людям, які отримали статус потерпілих від кризи терміном на 12 місяців. Також терміново анулювати антиконституційні рішення, які дають можливість банкам забирати заставне майно без суду. Просимо і за автомобілістів та перевізників - скасувати здирницький дорожній збір".

Сам Віктор Неміш, до кризи мав власну невелику справу, проте каже держава не прийняла суттєвих антикризових заходів у жовтні, тому сьогодні чоловік як і сотні тисяч малих підприємців - банкрут.

Вдень до протестувальників з білого будинку підходять чиновники, обходять наметове містечко, часом пропонують їжу. За словами, страйкарів погоджуються з програмою антикризового спротиву, проте конкретики в їх обіцянках немає. Звичайні мешканці міста також цікавляться програмою з її вимогами погоджуються. За день організатори акції збирають на свою підтримку більше сотні підписів.

Протистояти кризі допоможе єдність. Чимало українців нині пристають до подібних громадських організації, спілкуючись в Інтернеті, на спеціальних антикризових форумах вони обмінюються інформацією.

Вночі страйкарям не спиться, бо надворі тримається мороз. Чоловіки у куфайках топлять примітивну пічку. Кажуть, що ладні провести у наметах не один тиждень.

У середу, 4 березня, активісти громадської організації розгорнуть намети і у Львові, підтримають акцію і в Одесі, Києві, Дніпропетровську.





Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі