друкувати


На Прикарпатті стартує посівна

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-03-02 04:15:19
Понад 180 тис. га ріллі планують засіяти в області. Незважаючи на нинішні труднощі в управління агропромислового розвитку запевняють, земля у 2009 році пустувати не буде.

Як і інші підприємці, аграрії опинились у заручниках банкірів. Адже, закуповували дизпаливо, насіння та добрива за кредитні кошти, які повертали після збуту врожаю.

Минулого року 86 підприємств АПК залучили пільгових кредитів на майже 140 млн. грн. 2007 рік для господарників відзначився загальним приростом валової продукції у 29%.

"Видача кредитів це - проблема, - коментує ситуацію заступник начальника управління агропромислового розвитку ОДА Іван Андріїшин. – Для того, щоб закупити матеріально-технічні ресурси необхідно, аби банки пішли на зустріч. Ми незважаючи на усе, засіємо заплановане".

Розв’язати кредитний вузол взявся голова Івано-Франківської ОДА Микола ПАЛІЙЧУК. Зокрема, ВАТ "Укрексімбанк" погодився відкрити для хліборобів безлімітний кредит. Відсоткова ставка ще обговорюється, але фінансисти запевняють вона буде прийнятна для аграріїв. Господарям потрібно вчасно підготувати необхідні документи.

Прикарпаття забезпечене насінням на 104%. Сільськогосподарські підприємства закупили тільки елітне насіння, аби врожай був високим, а господарювання рентабельним.

Щодо пального, то ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття" виділив для АПК 1 тис. т. дизпалива за спеціальною ціною 3,92 гривень. Нагадаємо, ринкова ціна його 5,8 гривень за 1 л. Цього ліміту достатньо, щоб своєчасно провести комплекс весняно-польових робіт.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі