друкувати


Квас від … Coca-Cola

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-27 11:01:21
У портфелі найбільшого виробника напоїв у світі - Coca-Cola - з'явиться традиційний для України напій - квас. Компанія завершує покупку Запорізького заводу безалкогольних напоїв, що виробляє продукцію під ТМ "Ярило". Ця марка є одним з лідерів українського ринку квасу, що дозволить Coca-Cola зайняти на ньому сильні позиції, відзначають експерти.

Про покупку виробника квасу "Ярило" - Запорізького заводу безалкогольних напоїв (ЗЗБН) - вчора повідомив директор "Кока-Кола Беверіджиз Україна" Дуглас ХІЛЛ. "Ми вчора купили 'Ярило' і будемо розвивати нову категорію продуктів", - заявив він на форумі "Україна-Європа", повідомило агентство "Інтерфакс-Україна". До сих пір Coca-Cola не була представлена на українському ринку квасу. "Покупка підприємства була зроблена для того, щоб доповнити нашу продуктову лінійку квасом і задовольнити смаки споживачів", - пояснили в прес-службі компанії. У Росії Coca-Cola присутня на ринку квасу з 2007 року - виробляє напій під власною маркою "Кружка і бочка" і розливає його на Пермській "Самко" і тверському "Брау-сервіс".

Угода щодо купівлі цілісного майнового комплексу ЗЗБН та ТМ "Ярило" у холдингу Orleander, співвласниками якого є Фонд Euroventures Ukraine Fund (EUF) та Європейський банк реконструкції та розвитку, ще не завершена і буде закрита до кінця року, розповів співкеруючий партнер EUF Валерій ЩЕКАТУРОВ. Сума угоди не розголошується, але, за інформацією одного з учасників ринку, раніше підприємство пропонували потенційним покупцям за $ 3,5 млн.

Власники ЗЗБН вже давно шукають покупця на підприємство. Згідно розміщеному на сайті EUF повідомленням, фонд прогнозував вихід зі складу власників підприємства ще в 2008 році. "Пропозиції про покупку заводу були спрямовані всім найбільшим виробникам безалкогольних напоїв в Україні. Два роки тому ми також розглядали таку можливість", - розповів власник дистриб'юторської компанії "Акваріус Систем Менеджмент" Андрій БІЛИЙ. За його словами, тоді він відмовився від угоди: "Нас не влаштовували деякі технологічні схеми, які використовувалися на підприємстві".

Швидше за все, Coca-Cola придбала підприємство, зацікавившись саме ТМ "Ярило", впевнені учасники ринку. "Це одна з найвідоміших марок квасу на українському ринку, її сильні позиції в Східній і Центральній Україні", - відзначає пан БІЛИЙ. За його словами, ЗЗБН не представляє цінності як підприємство, оскільки на ньому встановлено застаріле обладнання.

За даними учасників, обсяг ринку квасу в Україні в 2008 році - 1,1 млн гектолітрів. Найбільші оператори - Запорізький завод безалкогольних напоїв (ТМ "Ярило"), ТОВ "Монастирський квас" (ТМ "Монастирський квас"), корпорація "Рідна марка" (ТМ "Древлянський"), "Славутич Carlsberg Group" (ТМ "Тарас").

Учасники ринку вважають дії Coca-Cola по виходу на ринок квасу закономірними. За словами гендиректора "Славутич Carlsberg Group" Петра ЧЕРНИШОВА, ринок квасу в Україні почав динамічно розвиватися лише кілька років тому. "Оператори, які зараз займуть на ньому гарні позиції, зможуть розраховувати на серйозне зростання бізнесу в майбутньому", - упевнений пан ЧЕРНИШОВ. За його даними, в 2007 році в порівнянні з попереднім роком ринок виріс на 65% у натуральному вираженні, але в минулому році - лише на 5%, оскільки літо було холодним. "До того ж цей сегмент здатний приносити досить високий дохід - квас "Тарас" приносить не менше прибутку, ніж Pepsi", - зазначив пан ЧЕРНИШОВ, повідомляє Комерсант.

Обговорити на форумі