друкувати


Революція в стоматології

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-26 06:13:44
Співробітники Університету штату Орегона зробили відкриття, яке дозволить вирощувати людські зуби в лабораторних умовах.

Команда дослідників на чолі з Кріссі КІУССІ визначила місцезнаходження гена, відповідального за ріст емалі - твердого зовнішнього шару зуба, який не відновлюється природним чином. Експеримент на мишах показав, що ген під назвою Ctip2 має декілька функцій, включаючи запуск імунної реакції і зростання шкіри і нервів. З'ясувалося також, що від Ctip2 залежить формування і робота клітин амелобластів, які утворюють емаль.

До речі, японські фахівці вже навчилися вирощувати внутрішні частини зубів у тварин. А якщо Кріссі КІУССІ з колегами знайдуть спосіб контролю гена Ctip2, то створення повноцінних зубів з стовбурових клітин в пробірці стане реальністю зовсім скоро. Крім того, медики зможуть лікувати зуби без бормашин - зміцнювати емаль, усувати на ній пошкодження і карієсні порожнини.

За словами КІУССІ, вченим належить зробити ще багато роботи, перш ніж технологію можна буде застосовувати на людях. Але те, що стоматологію чекає швидка революція, ясно вже зараз, повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі