друкувати


Відбулася колегія обласної організації УТОПіК

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-25 09:09:49
24 лютого відбулася колегія обласної організації Українського Товариства Охорони Пам’яток Історії та Культури. Учасниками колегії були її члени – заступник голови Товариства В.ЛЮБІНЕЦЬ, директор Національного заповідника "Давній Галич" О.БЕРЕГОВСЬКИЙ, начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної роботи управління культури облдержадміністрації А.ДАВИДЮК, краєзнавці П.АРСЕНИЧ, М.ПАНЬКІВ, Б.ГАВРИЛІВ, представники Надвірнянської та Тлумацької районних організацій УТОПіК, зацікавлені.

Порядок денний передбачав розгляд питань затвердження бюджету на 2009 р., підведення підсумків фінансової діяльності в 2008 році, визначення лауреатів премії обласної ради Товариства ім.І.Вагилевича, розгляд плану роботи на 2009 р., про відзначення міжнародного Дня пам’яток і пам’ятних місць (18.04.2009) та ін.

В результаті роботи затверджено бюджет 2009 р. – в сучасних умовах винайдено певні кошти на ремонт, реставрацію пам’яток, меморіальних дощок, громадських музеїв та на наукові дослідження і видання книг. Дохідна частина складається виключно з індивідуальних членських внесків та благодійних внесків в фонд охорони пам’яток. За результатами фінансової діяльності в 2008 р. визначено першу трійку найактивніших районних організацій. Це – Долинська, Надвірнянська і Тисменицька. Заохочувальними преміями відзначено Галицьку та Тлумацьку районні організації.

Акцентовано увагу на премії ім.І.Вагилевича, її важливості в краєзнавчій роботі, мотивацією нею всіх зацікавлених. До цього часу вручено 39 премій. До конкурсної комісії в минулому році було подано 9 кандидатур на присудження премії. Після розгляду конкурсною комісією, колегія Товариства присудила три премії: I. п. ВІТЕНКУ; II. групі авторів, яка працювала над експозицією Літературного музею Прикарпаття – Б.ГУБАЛЮ, І.ГАВРИЛІВУ, І.СМІРНОВУ; ІІІ. старшому науковому співробітнику Національного заповідника "Давній Галич" М.СОХАН.

Прийнято план роботи на 2009 рік. Основними напрямками роботи є: проведення колегій та пленумів, забезпечення виконання пам’яткоохоронних програм Товариства на рік; проведення науково-практичних конференцій; продовження роботи пошукових експедицій, науково-методична та культурно-просвітницька робота. Паралельно затверджено план заходів Товариства по відзначенню Міжнародного Дня пам’яток і пам’ятних місць.

Автор: Андрій ЧЕМЕРИНСЬКИЙ, головний спеціаліст із взаємодії з ЗМІ Управління культури Івано-Франківської ОДА
Обговорити на форумі