друкувати


Хабар дати - лохом стати

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-24 02:56:33
Учора в Івано-Франківську за участю директора регіонального центру оцінювання якості знань Богдана ТОМЕНЧУКА презентували результати порівняльного соціологічного дослідження рівня корупції у сфері доступу до вищої освіти. За даними проекту "Сприяння активній участі громадян у протидії корупції "Гідна Україна" у 2007 та у 2008 щодо стану корупції свої відповіді надавали випускники, їхні батьки, вчителі та студенти.

Порівняльний аналіз показав, що зовнішнє незалежне оцінювання рівня знань суттєво зменшило рівень корупції та пошуку знайомств для вступу чи навіть доброї здачі випускних іспитів. Проте, як не парадоксально, завжди знаходяться не ті, хто хоче, а ті, хто пропонує хабар. За словами пана ТОМЕНЧУКА, це "кандидати в лохи". Адже не таємниця, що таких недалеких людей використовують окремі спритники, бо, ймовірно, випускник може поступити за рівнем своїх знань, а виходить, начебто допомогли. А отже гроші залишаються у кишені. Проте зараз у зв’язку з неможливістю корупційного способу поступлення значно зросла роль репетиторів.

Аби унеможливити допомогу під час тестування знайомих вчителів, пан ТОМЕНЧУК, заявив, що цього року ані учні, ані вчителі до останнього не знатимуть в яких аудиторіях здаватимуть тести, і хто з освітян де буде присутніх. Вибір тих чи інших вчителів робитиме комп’ютер. Якщо під час тестів хтось надумає скористатися мобільним телефоном, його результати будуть анульовані. У 2008 прикрі прецеденти вже були.

Невтішні висновки про знання учнів були зроблені минулого року. Особливо про математичні здібності при карпатців. "Це ніяк не означає, що ми оцінюємо працю вчителів, - мовить пан ТОМЕНЧУК, - рівень знань дітей залежить від багатьох факторів, кажу, як колишній директор школи з багаторічним стажем". Натомість добрі знання діти показують з біології, хімії, фізики.



Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі