друкувати


Хабарі за призначення інвалідності

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-18 04:30:21
Обдерти, як липку, немічну, ще й безнадійно хвору людину, і при цьому щоб не мучили докори сумління, – особливий вид хабарництва. Саме з такими фактами днями зіткнулися оперативники управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю у Тернопільській області. Як повідомив начальник УДСБЕЗ в області, полковник міліції Анатолій Лупійчук, одного з керівників Тернопільської спеціалізованої міжрайонної психіатричної медико-соціальної експертної комісії затримали за підозрою у вимаганні грошей за призначення хворим групи інвалідності або продовження терміну її дії. Щодо медичного працівника порушено кримінальну справу за статтею 368, частина 2 Кримінального кодексу України.

У березні три роки тому в дорожній автопригоді потерпіла жителька обласного центру. Можна уявити, як багато довелося пережити жінці, скільки грошей витратити на лікування. Тоді спеціалізована медична комісія призначила жінці другу групу інвалідності терміном на три роки. У січні цього року тернополянка знову пройшла стаціонарне лікування у медичному закладі. Здавалося б, залишилася формальність – продовжити інвалідність, адже з роками у потерпілої здоров’я тільки погіршувалося. Чиновник від медицини вирішив не пропустити шанс і отримати для себе грошову винагороду. Натякнув, що подальше оформлення інвалідності в руках комісії. За позитивне вирішення треба віддати йому 850 гривень. Коли жінка прибула у призначений для неї день на комісію, медик ще раз наголосив – групу інвалідності призначать тільки за умови, якщо вона поповнить гривнями кишеню його білого халата. Отримавши хабар, керівник без заслуховування комісії особисто видав тернополянці довідку про продовження групи інвалідності ще на три роки, повідомляє відділ зв’язків з громадськістю УМВС України в Тернопільській області.

Безкарно наживатися на хабарах медику перешкодили працівники міліції. Правоохоронці знайшли у службовому кабінеті набагато більшу суму. Цього дня медик встиг зібрати з пацієнтів майже шість тисяч гривень. За призначення груп інвалідності або продовження терміну керівник комісії отримав у ще трьох хворих понад дві тисячі гривень.

Міліціонери вже задокументували понад два десятки подібних фактів. Загальна сума хабарів складає понад тридцять тисяч гривень.

Обговорити на форумі