друкувати


Польща: Оборонна промисловість обмежує виробництво

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-18 11:39:54
Фабрика оборонної промисловості у місті Радом припинила виробництво. Від понеділка працівники мають два тижні примусової відпустки.

Усі передбачені на цей рік контракти станули під знаком запитання. Замовлень на зброю не підтвердили ні поліція, ні армія. Доля фірми – під загрозою, а 340 працівників можуть бути звільнені. Неофіційно вони дізналися, що існують списки тих, хто втратить роботу. Депутати стають на захист робітників. Представник Союзу Лівих Демократів Марек Вікінський і політик партії Право і Справедливість Марек Суський заявляють одноголосно: роль парламентаріїв – допильнувати, аби уряд здійснив зобов’язання, які давав раніше. Листи прем’єр-міністрові шлють у цій справі євродепутати і самоврядники, повідомляє Польське радіо.

Усі профспілки оборонно-військової галузі оголосили готовність до страйку. Голова профспілки "Солідарність" у фабриці "Бумар-Лабенди" Здзіслав Ґолішевський наголосив, що профспілчани протестують проти обмеження витрат на модернізацію польської армії: "Це впливає негативно на цілу галузь. Безпосередньо це може охопити 40 тисяч осіб. А разом з кооперантами для військово-технічної галузі в Польщі працює близько 100 тисяч людей. Масштаб – величезний. Врятуватися можуть тільки ті, хто матиме експортні контракти. Решта не має шансів вистояти".

Представник профспілки "Солідарність" висловив обурення рішеннями відомств національної оборони та фінансів, які, на думку профспілок, не підтримують польської оборонної промисловості. Постанові уряду вони планують протиставити вуличні демонстрації.

Обговорити на форумі