друкувати


69 річниця політдепортацій до Сибіру

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-18 11:00:06
На Івано-Франківщині проживає близько 50 тисяч людей, які були депортовані або народилися на спецпоселенні. З нагоди 69-ї річниці від початку депортації мешканців Прикарпаття до Сибіру відбулася конференція.

Політдепортовані та їхні діти вже вкотре збираються, щоб згадати тяжкі минулі роки та обговорити непрості теперішні. Досі вони не можуть добитися належної поваги від влади, адже ті, що залишилися, — пережили великі труднощі, а компенсацій за страшні збитки все ще не дочекалися.

10 лютого 1940 року, під гаслом боротьби з контрреволюційними виступами, бандитизмом, грабуванням соціалістичної власності та зберіганням вогнепальної зброї, почалося виселення українців із західних областей України.

Політдепортовані перебували в жахливих умовах, більшість родин жили в землянках, непристосованих до кліматичних умов Сибіру, вони не мали належного одягу і взуття. Переселенцям обіцяли матеріальну компенсацію за залишене вдома чи конфісковане майно, проте дуже рідко ці обіцянки реалізувалися.

Депортація торкнулася не лише жителів Західної України. Мешканці Західної Білорусі, Молдови та Прибалтики зазнали таких же репресій у 1940 році. Згодом спецпоселенцями стали родини з Польщі, Бессарабії та Північної Буковини, повідомляє ОТБ Галичина.

Обговорити на форумі