друкувати


Україна засекретила стан економіки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-17 11:21:57
Держкомстат засекретив цифри падіння валового внутрішнього продукту, а прем'єр-міністр Юлія Тимошенко отримала можливість до середини весни приховувати реальну ситуацію в економіці. У понеділок Держкомстат відмовився від щомісячного розрахунку динаміки ВВП – тепер цей показник буде щоквартальним.

В Мінекономіки такий крок пояснюють низькою точністю щомісячних звітів. Експерти і політики вважають, що різкий перехід має виключно політичні причини, а приховування статистичної інформації лише посилить економічну кризу.

Вчора Держкомстат, всупереч своєму графіку роботи, відмовився публікувати дані динаміки ВВП України в січні.

"У зв'язку з переходом на міжнародні стандарти показник динаміки ВВП з нинішнього року буде оприлюднюватися раз на квартал", - повідомили в комітеті, додавши, що відомство зберігає щомісячну публікацію інформації про роботу окремих секторів економіки: сільського господарства, промисловості, будівництва і транспорту. Дії Держкомстату неочікувані: комітет не анонсував перехід на нову систему підрахунку ВВП, і січнева звітність повинна була показати глибину падіння економіки України. У 2008 році ВВП виріс всього на 2,1%, і на 2009 рік МВФ запланував падіння на 5%. Уряд Юлії Тимошенко з цим прогнозом не погодився і заклав зростання економіки в 0,4%. Тепер же абсолютна більшість економістів чекають спад: від 8% (прогноз МВФ) до 10-15% (прогноз чиновників НБУ).

Газета "Коммерсант" з посиланням на джерело у Мінекономіки пише, що вже давно пропонували Держкомстату відмовитися від практики щомісячної публікації реального ВВП.

"Така інформація, що підраховується щомісячно, грішить дуже великими неточностями, які вводять нас в оману при розрахунках, - зазначила заступник міністра економіки Ірина КРЮЧКОВА.– Нам досить орієнтуватися на щомісячну статистику розвитку окремих галузей. Це дає необхідну інформацію про реальну ситуацію в економіці".

З такими аргументами погоджується економіст Світового банку Руслан ПІОНТКОВСЬКИЙ: "Квартальна звітність більш відповідає світовій практиці, тільки декілька країн оприлюднює місячні дані зростання ВВП. Тим більше що у такому разі ВВП можна буде розрахувати не по одному показнику – виробництву, але і в розрізі споживання і доходів".

Директор економічних програм Центру ім. РАЗУМКОВА Василь ЮРЧИШИН називає дії Держкомстату політичними.

"За підсумками січня очікувався істотний економічний спад, і, оприлюднивши статистику ВВП, Держкомстат оголив би проблему спаду і відповідальності уряду. А немає даних – немає і критики", - говорить він.

Дані про обвал в січні у ряді галузей невтішні: спад в будівництві становив 57,6%, транспорті – 35,1%, роздрібній торгівлі – 7,8%. Зростання було зафіксоване в сільському господарстві – всього на 0,5%.

Перехід на нову систему підрахунку ВВП необхідно було перенести, впевнені депутати.

"Рішення, що зменшує доступ до інформації про розвиток економіки країни, дуже негативно вплине на довіру до економічної системи України", - відзначила народний депутат Ксенія ЛЯПІНА (НУНС).

"В умовах кризи таку інформацію, навпаки, необхідно давати раз в півмісяця. Якщо Держкомстат посилається на європейський досвід, необхідно сказати, що Євростат, крім публікованого раз на квартал ВВП, щомісячно дає оперативні дані", - зазначив депутат Олексій ПЛОТНИКОВ (Партія регіонів), повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі