друкувати


Польща створює спільний бойовий підрозділ

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-16 04:59:53
Польща, Німеччина та Франція 28 січня ухвалили створити спільний оперативний загін бойового підрозділу ВЕЙМАР-ЕС [WEIMAR-EU Battlegroup], передає агентство Associated Press.

До його складу увійдуть від 1 500 до 2 000 військовослужбовців. Основна роль відводиться польському контингенту, Франція та Німеччина надаватимуть підтримку. ВЕЙМАР-ЕС створюється на базі франко-польско-німецького політико-економічного об'єднання "Веймарський трикутник" і буде сформований до 2013 року.

Нагадаємо, що "Веймарський трикутник" був заснований ще у 1991 році, основним його завданням було допомогти Польщі здійснити перехід від комуністичного минулого й інтегруватися до ЕС. 2006 долі перед союзом булі поставлені нові завдання: сприяти активізації і зміцненню економічної, політичної і культурної співпраці між трьома країнами.

В ЄС існують 15 оперативних бойових підрозділів, які називаються Оперативний підрозділ ЕС [EUBG – European Union battlegroup]. Приблизна чисельність спільного підрозділу – 1 500 осіб. Деякі з них формуються на мультинаціональній основі. Зокрема, Франція входить до франко-німецького оперативного підрозділу, франко-бельгійського та франко-іспанського. Польща очолює EUBG, куди також входять Німеччина, Словаччина, Латвія і Литва. Підрозділи чергують за принципом ротації, так, щоб будь-якої миті виконання бойових завдань могли розпочати, принаймні, два EUBG.

Автор: Андрій КАТРИН-МИХАЙЛЕНКО, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі