друкувати


Свято перших... штанів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-16 04:39:35
Сьогодні церква вшановує святого Симеона-старця, який взяв на руки маленького Ісуса, Коли Пресвята Діва з Йосифом-опікуном, принесли Його до храму на Стрітення. Таким чином в особі маленького Христа Симеон опікується усіма малими дітьми. В ХІХ столітті у деяких селах Гуцульщини в цей день маленьким хлопчикам перший раз одягали штани.

У давніх переказах про святих йдеться, про те, що коли Симеон прочитав у святих книгах, що Діва народить Сина", то не повірив і хотів знищити начебто безглуздий напис. Коли спересердя він намірився вирізати ножем ці слова з книги, його за руку схопив Ангел і сказав, що той житиме доти, допоки не побачить народжене Дівою хлоп’я, Якому судилося стати Спасителем роду людського.

Симеон жив і жив, а Месії так і не бачив. Він став зовсім старезним, і аж принесла Божа Матір на сороковий день після народження Ісуса до храму. Старець якраз сидів під дверми святині. Він узяв Дитя на руки, благословив і сказав: Нині відпускаєш раба свого, Владико, за словом Твоїм, з миром, бо побачили очі мої Спасителя світу". Таким чином він став покровителем усіх маленьких хлопчиків.

Отож у цей день дбайливі гуцульські матусі не забували про своїх синів. Ще зранку купали маленьких горян у "непочатій"— взятій до сходу сонця з криниці — воді. Згодом приходили хресні батьки та одягали перший раз на майбутнього парубка штани, обдаровуючи при цьому дитину й матір солодощами, аби життя було солодким. Навколо хлоп’ят обходили з посвяченою на Стрітення свічкою та замовляли від злого ока, на добрий і швидкий розум і майстровиті руки.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі