друкувати


Управління культури ОДА провело підсумкову колегію за 2008 рік

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-13 10:02:43

12 лютого відбулася підсумкова колегія управління культури Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Її учасниками були заступник голови облдержадміністрації В.Гладій, перший заступник голови обласної ради З.Береговський, начальник управління культури В.Федорак, заступники голів з гуманітарних питань райдержадміністрацій та виконавчих комітетів міських рад, керівники обласних підвідомчих установ, начальники відділів культури і туризму райдержадміністрацій, директори районних і міських централізованих бібліотечних систем, керівники мистецьких навчальних закладів, директори музейних установ.

Колегія управління облдержадміністрації, обговоривши питання "Про підсумки діяльності установ і закладів культури області за 2008 рік та планові завдання на 2009 рік", відзначила що 2008 рік запам’ятається для області подіями, які стали ключовими на шляху розвитку культури Прикарпаття. Впродовж цього року організовано та проведено 83 урочисті заходи; продовжувалася співпраця з іншими областями України; мистецькі та театральні колективи області презентували свою майстерність в Румунії, Польщі, Грузії, Азербайджані, Литві, Великобританії.

У 16 державних і 100 громадських музеях області на збереженні знаходяться понад 260 тис. експонатів. Впродовж 2008 року музеї відвідали майже 270 тис. осіб. Було відкрито 174 виставки, організовано 6,7 тис. екскурсій. У фонди музеїв області надійшло понад 200 експонатів основного фонду. Для послуг населення у сфері культури в області діє 717 Будинків культури, Народних домів та клубів. При закладах функціонує до 4 тис. клубних формувань і об’єднань. В клубних закладах області проведено більше 55 тисяч різноманітних культурно – масових заходів.

Мережа бібліотек складає 752 бібліотечні установи, послугами яких скористалися понад 602 тис. відвідувачів. Загальний документальний фонд бібліотек нараховує понад 9 млн. примірників книг.

В області діють 5 театрально – концертних закладів. За 2008 р. проведено 920 вистав, концертів і сценічних композицій. Два колективи здобули статус академічних.

Упродовж звітного періоду проводились ремонтно-будівельні роботи та реекспозиція музею Степана Бандери, відновлено родинну хату - плебанію в селі Старий Угринів Калуського р-ну. Велось будівництво нового корпусу обласної філармонії та ремонт приміщень облмуздрамтеатру. Створено необхідні умови для вільного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до закладів культури – встановлено 170 пандусів.

Колегія постановила: управлінню культури облдержадміністрації, керівникам обласних підвідомчих установ, начальникам відділів (управлінь) культури і туризму райдержадміністрацій та міських рад забезпечити неухильну реалізацію в повному обсязі вимог відповідних Указів і розпоряджень Президента України, постанов і доручень Уряду, державних програм розвитку культури і туризму; забезпечити виконання плану роботи управління культури облдержадміністрації на 2009 рік.

Керівники обласних підвідомчих установ, начальники відділів (управлінь) культури і туризму РДА та міських рад впродовж поточного року повинні: посилити контроль за фінансово-господарською дисципліною установ та закладів культури, не допускати нецільового використання бюджетних коштів; забезпечити виконання навчальних планів в повному обсязі в мистецьких навчальних закладах; забезпечити виконання заходів щодо проведення у 2009 році в Україні Року молоді; створити належні умови для ефективної роботи академічних та концертних колективів; забезпечити збереження мережі та чисельності працівників культури, переведення працівників на повні ставки; поліпшити стан забезпечення бібліотек області книгами та періодичними виданнями; забезпечити виконання обласної програми "Теплий заклад культури Прикарпаття 2007-2010 рр."; спрямувати зусилля у 2009 році на покращення матеріально-технічної бази, проведення поточних і капітальних ремонтів закладів культури.

Автор: А.ЧЕМЕРИНСЬКИЙ, головний спеціаліст із взаємодії з ЗМІ управління культури Івано-Франківської ОДА
Обговорити на форумі