друкувати


Мобільний звя'зок подорожчає

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-10 03:01:22

"Українські радіосистеми" (УРС, TM Beeline) з 12 лютого змінюють умови надання послуг міжнародного роумінгу для абонентів передплачених тарифних планів, повідомляє "Коммерсант Украина", посилаючись на гендиректора компанії Олександра БАРИНОВА. УРС встановили сім нових тарифних зон роумінгу, пройшовся тарифи в прив'язці до курсу долара. В результаті в залежності від зони тарифи зросли в 1,5-2 рази.

При цьому вартість послуг компанія буде переглядати кожен місяць. "Ми ведемо розрахунки з міжнародними партнерами у євро та доларах, - пояснила керівник служби зі зв'язків із громадськістю УРС Ірина ЛЕЛИЧЕНКО. - Зниження курсу гривні по відношенню до цих валют викликає необхідність зміни тарифів на послуги роумінгу". При цьому в УРС уточнили, що в країнах присутності Beeline - в Росії, Казахстані, Узбекистані, Таджикистані, Грузії та Вірменії - тарифи на послуги роумінгу залишаються незмінними.

Про підвищення тарифів на міжнародний роумінг в минулу п'ятницю оголосила і материнська компанія - російський "Вимпелком". За інформацією прес-служби "Вимпелкома", під час поїздки в країни Європи російським абонентам Beeline доведеться платити за хвилину розмови на 21% більше, ніж раніше (69 рублів, або 1,91 долара), за короткі повідомлення - на 26% більше (19 рублів, або 0,53 долара). Раніше про підвищення роумінгових тарифів оголосив ще один російський оператор - "МегаФон".

Може підвищити ціни на роумінг і "Астеліт" (ТМ Life:)). "Ми зараз вивчаємо це питання і не виключаємо такої можливості", - повідомили в прес-службі компанії. А от найбільші GSM-оператори - "Київстар" і "МТС-Україна" - заявили, що найближчим часом тарифи на роумінг підвищувати не будуть. "Ми ведемо переговори з закордонними роумінговими партнерами, при цьому орієнтуємося на утримання роздрібних роумінгових тарифів на колишньому рівні", - сказали в прес-службі "Київстару". "Поки наші ціни залишаються на колишньому рівні. Чи будемо ми їх переглядати в майбутньому, сказати складно, - повідомив директор з маркетингу" МТС-Україна "Василь ЛАЦАНИЧ. - Сьогодні будь-які зміни залежать не від компанії, а від впливу зовнішніх чинників -- курсової різниці, девальвації гривні ".

"Доходи від послуг роумінгу не є для великих операторів ключовими, тому вони особливо в умовах кризи можуть утриматися від підвищення тарифів. А у невеликих операторів рентабельність і так невисока, тому вони, напевно, розраховували на доходи від роумінгу", - пояснює аналітик Concorde Capital Олександр ПАРА . За оцінками аналітика російської ІК "Трійка Діалог" Євгенія ГОЛОСНО, середня рентабельність послуг роумінгу становить 30-50%, тобто знаходиться на рівні традиційних послуг. "Курс долара виріс більше, ніж на 50%, тому підвищення тарифів цілком прогнозовано, тим більше що роумінгом зазвичай користуються забезпечені люди", - говорить він. З ним згоден аналітик російської ІК "Уралсиб Кепітал" Костянтин БЄЛОВ: "Послугами міжнародного роумінгу зазвичай користуються люди, які можуть дозволити собі закордонні поїздки - для них підвищення тарифів не принципово", повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі

 друкувати