друкувати


В Україні очікують дефіцит цукру

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-10 12:42:02

Експерти прогнозують дефіцит цукру та зростання цін на нього: у всьому світі, та в Україні особливо. Вже в квітні-травні поточного року оптова ціна на цукор в Україні може підвищитися на 22% - до 4 тисяч гривень за тону. У роздріб кілограм "солодкого щастя" коштуватиме 5-5,5 гривень, прогнозують галузеві аналітики.

Дефіцит цукру та зростання цін на нього експерти прогнозують у всьому світі. Причина зниження урожаю цукрового очерету в Індії, яка є одним з найбільших постачальників цього продукту.

Українські виробники, за словами глави асоціації "Укрцукор" Миколи ЯРЧУКА, завжди орієнтуються на світові ціни. Тому він прогнозує, що ціна 4 тисячі гривень за тону цукру буде вже до кінця року. Швидше за все, це станеться вже навесні.

Адже є й інші, внутрішні, причини для зростання цін на цукор. "Також виробники можуть підняти ціни, чекаючи, що із-за фінансової кризи українці значно збільшать об'єм консервації", - припускає екс-голова ради директорів компанії "Цукровий союз "Укррос" Олексій КРУТИБИЧ.

А керівник групи "Німецький-український аграрний діалог" Хайнц-Вільгельм ШТРУБЕНХОФФ зазначає, що в країні щорічно скорочується об'єм виробництва цукру.

За даними асоціації "Укрцукор", минулого року виробництво скоротилося на 15,5%, до 1,57 млн. т, при споживанні в 2-2,2 млн. т.

Це сталося через різке падіння цін на цукор в результаті перевиробництва продукту в 2006 році: тоді роботу припинили 60 цукрових заводів зі 120, які працювали в 2004 році. Орієнтуючись на падіння цін на цукор, аграрії скоротили об'єм посівів буряка з 788 тис. га в 2006 році до 400 тис. га у минулому.

"Цього року ситуація ускладнюється тим, що уряд ще не визначив розмір дотацій. Якщо їх зовсім не буде, об'єм посівів скоротиться до 200 тис. га. Це означає, що виробництво цукру не перевищить 900 тис. т", - вважає завідувач лабораторією економіки Інституту цукрового буряка Української академії наук Володимир Бондар.

У світі вже почалося зростання цін на цукор – з 1 жовтня вони виросли на 12% на цукор-сирець і на 22% – на білий цукор. В Україні ціна на цукор поки залишається стабільною – 3-3,1 тис. грн/т, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі