друкувати


Заберіть отруту з Ценжева

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-09 04:28:50

Днями на територію Івано-Франківщини прибудуть представники ОБСЄ, які у рамках спеціального проекту ознайомлюватимуться з умовами збереження на території колишньої військової частини у селі Ценжів меланжу, окислювача ракетного палива.

Вони вивчатимуть і як відбуватиметься утилізація отрути. Наразі в Україні зберігається 15 тисяч тонн цієї речовини. Протягом 2009 планують утилізувати перші три тисячі тонн отрути в Івано-Франківській та Вінницькій областях. Для виконання небезпечних робіт було оголошено міжнародний тендер. Ймовірно, в ньому братимуть участь і українські компанії.

У зв’язку з візитом представників ОБСЄ у п’ятницю група експертів з Міноборони України відвідала Ценжів, де зберігається більше двох тисяч тонн меланжу. Як повідомили силовики, головна мета цієї поїздки полягає у проведенні попереднього огляду об’єкту зберігання меланжу та підготовці його до відвідування учасниками міжнародного тендеру. Комісія визнала, що стан складів, де зберігається ракетне паливо, на Прикарпатті задовільний. Оскільки Україна виділяє мало грошей на утилізацію, то міжнародний тендер великий шанс для держави позбутися небезпечної отрути.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі