друкувати


По "солянку" — у Петранку

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-06 07:43:08

Жителі Петранки на Рожнятівщині майже ніколи не потерпають від різноманітних отруєнь. Адже у їхньому селі уже й не пам’ятають коли таке нещастя востаннє було. Справа в тому, що петранківчани користуються під час приготування їжі "солянкою" або "ропою" (природною соленою водою - авт.), джерело якої знаходиться на території села.

Дорога до соленої криниці позначена характерними білими смужками, які тягнуться через усе село. Люди носять воду - і вона випаровується на сонці, тому добре видно куди треба йти. Джерело акуратно огороджено дошками і ззовні нагадує невеличкий хлів. Підійшовши ближче, можна відчути запах ліків. Так пахне сіль. Вода знаходиться так близько, що її можна зачерпнути рукою. І якщо влітку надворі спекотно, то біля криниці - завжди прохолодно.

Жителі села вже давно помітили, що, коли варити їжу на ропі, то вона не так швидко псується, а про якісь харчові отруєння взагалі забули. Люди кажуть, що в їхній ропі є якісь корисні елементи, але поки що ніхто їх досліджував, адже солених джерел в області багато. Проте хто зна, може через кілька років завдяки цьому джерелу буде у Петранці курорт.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Фото: мешканці села показують "солянку"
Обговорити на форумі