друкувати


20-ліття переговорів "Круглого стола"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-06 05:36:37

Виповнилося 20 років від початку переговорів "Круглого стола". 6 лютого 1989 року представники комуністичної влади і опозиції з середовища "Солідарності" розпочали діалог, який мав довести до порозуміння і спільного вирішення суспільних конфліктів.

У своєму виступі на відкриття засідання пізніший президент, лідер Краєвої Комісії нелегальної на той час профспілки "Солідарність" Лєх ВАЛЕНСА наголошував, що учасники "Круглого стола" повинні шукати порозуміння задля перебудови, причому йдеться не тільки про економічні перетворення, які принесуть полякам краще сьогодення, але й про політичні зміни: "Напрям є один. Він мусить вести до демократичної системи, до правопорядку, до суверенності народу, до громадянських свобод. Почати треба від повернення плюралізму у профспілках, солідарності, адже тут пролягає головна лінія національного конфлікту від грудня 1981 року. Ми хочемо солідарності і маємо на це право".

Тодішній міністр внутрішніх справ генерал Чеслав КІЩАК задекларував готовність до співпраці і компромісу, за умови непорушення основ соціалістичного державного порядку.

Порозуміння на закінчення переговорів "Круглого стола" підписано 5 квітня 1989 року. Встановлено, між іншим, легалізацію Незалежної Самоврядної Профспілки "Солідарність", введення політичного плюралізму, свободи слова та незалежності судів.

Визначено термін частково вільних виборів до Сейму, у яких опозиції гарантовано 35 відсотків мандатів, і термін вільних виборів до Сенату.

Переговори комуністичної влади і частини опозиції надалі викликають багато емоцій. Прихильники компромісу з апаратом ПНР аргументують, що "Круглий стіл" був зламним моментом зміни державного ладу. Противники – вважають, що більшість опозиціонерів, які брали участь у розмовах, зрадила ідеали "Солідарності", повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі