друкувати


Румунія вже готується розробляти шельфи біля Зміїного

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-02-04 10:36:24

3 лютого Міжнародний суд ООН в Гаазі виніс вердикт за позовом Румунії до України про делімітацію морського кордону між цими країнами в Чорному морі. Згідно з рішенням суду, Україна не має права на розширення виняткової економічної зони в районі острова Зміїний. Нагадаємо, в 2001 році в 40 км. від острова були виявлені значні запаси нафти і газу.

"Завдяки географічній конфігурації острова Зміїний не має жодного впливу на можливе розширення виняткової економічної зони України. Диспаритет в довжині прибережної лінії не має прямого математичного вживання", - оголосила рішення глава суду Розалін ХИГГИНС.

У вересні 2004 року уряд Румунії звернувся до Міжнародного суду (МС) ООН з позовом про делімітацію Чорноморського шельфу. Позиція України ґрунтувалася на тому, що лінія розділу повинна враховувати територіальні води українського острова Зміїний. Румунія ж стверджувала, що Зміїний – це не острів, а скеля, що не має свого континентального шельфу.

Про те, що рішення Міжнародного суду ООН стане остаточним в питанні територіальних розбіжностей Києва і Бухаресту, було відомо задовго до його прийняття. Ще в 2006 році президенти України і Румунії Віктор ЮЩЕНКО і Траян БЕСЕСЬКУ публічно пообіцяли, що підкорятимуться вимогам суддів незалежно від того, яким буде їх рішення. На початку нинішнього року, коли МС ООН вже затвердив рішення, але ще не оголосив його, глави МЗС обох країн підтвердили обіцянку виконати всі вимоги Міжнародного суду.

Суд визнав Зміїний островом, але відмовився враховувати його при розділі шельфу і виняткових економічних зон, виділивши в розпорядження України лише 12-мильне територіальне море довкола нього. Фактично острів Зміїний виявився наділений правами скелі, як і вимагала румунська сторона. "Облік острова Зміїний означав би юридичний передивляється географії", - пояснила голова МС Розалін ХИГГИНС мотиви прийнятого рішення.

Лише у одному секторі (на північний захід від Зміїного) МС відійшов від лінії розділу, запропонованою румунською стороною, виділивши Україні ділянку спірного шельфу площею в 2,3 тис. кв. км. навпроти Каркинітського затоки.

У результаті під контроль Румунії перейшло 79,34% спірних територій нафтогазоносного Чорноморського шельфу.

Рішення МС ООН, вочевидь, стало несподіваним для української сторони. Представники української делегації, що знаходилися в Гаазі, вийшли до преси лише після невеликої наради, спробувавши переконати представників ЗМІ, що Україна "дуже задоволена оголошеним рішенням". "Суд виніс ухвалу, яка ґрунтується на міжнародному праві", - заявив представник України при МС ООН Володимир ВАСИЛЕНКО. "Лінія є компромісною", - доповнив його заступник міністра закордонних справ Олександр Купчишин. У секретаріаті президента Ъ також завірили, що задоволені рішенням МС ООН і що це рішення, безумовно, буде дотримано Києвом.

За рішенням Міжнародного суду в розпорядження Румунії перейшло 90% перспективного нафтогазового родовища на геологічній структурі "Олімпійська" (розташована в 40 км. на південь від острова Зміїний).

Офіційний Бухарест сприйняв вирішення Гаагського суду як безумовну перемогу. Президент країни Траян БЕСЕСЬКУ привітав румунських дипломатів з "величезним успіхом". "Гаагський суд погодився з аргументацією Румунії і не узяв острів Зміїний в розрахунок при визначенні лінії розмежування", - відзначив румунський лідер. Глава МЗС Румунії Крістіан ДІАКОНЕСЬКУ додав, що рішення МС ООН "надасть істотну підтримку енергетичної безпеки країни".

Представники румунської влади вчора також відзначили, що виступають за швидку розробку нафтогазових родовищ на територіях, які відійшли Румунії згідно з рішенням Гаагського суду. По оцінках експертів, йдеться про близько 12 млн. т нафти і 70 млрд. кубометрів газу (як відомо, цей об'єм газу перевищує річний вжиток України).

Для того, щоб румунська сторона почала повноцінну розвідку і розробку родовищ, отриманих завдяки сьогоднішньому вирішенню Міжнародного суду ООН, Україна і Румунія повинні підписати відповідні двосторонні угоди, в яких документально зафіксують лінію розділу шельфу. Передбачається, що це станеться вже 25 лютого, в ході офіційного візиту до України президента Траяна БЕСЕСЬКУ, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі