друкувати


КРУ перевіряє Пядицьку дослідну станцію. Виявлено значні порушення

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-26 05:56:26

З неординарним фактом зустрілися ревізори КРУ в Івано-Франківській області. Під час ревізії фінансово-господарської діяльності Державного підприємства дослідницького господарства "П’ядицьке" Івано-Франківського інституту агропромислового виробництва посадовими особами об’єкта контролю було надано бухгалтерські та розпорядчі документи, а також фінансову звітність лише за 1 півріччя 2008 року, хоча ревізорів цікавила діяльність цієї установи, починаючи з січня 2005 року.

На письмові вимоги щодо надання документів директор підприємства, який призначений на посаду в листопаді 2007 року, відповів, що звільнені попередні керівники не передали документів. Також, керівник установи уточнив, що ведення бухгалтерського обліку на підприємстві розпочалося з січня 2008 року. Екс-головний бухгалтер "П’ядицького" пояснила, що після звільнення її з посади всі документи вона залишила в робочому кабінеті. Де поділися бухгалтерські документи та фінансова звітність, вона не знає. Правду доведеться шукати прокуратурі.

Але і без цього факту діяльність ДГ "П’ядицьке" успішною назвати не можна. За 2005-2007 роки та І півріччя 2008 року сума збитків склала 1 мільйон 508 тисяч гривень.

У результаті проведеної ревізії КРУ встановлено фінансових порушень, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів, на суму 556 тисяч гривень.

Документація в "П’ядицькому" - таємниця за сімома замками. Цьому ще один доказ. У 2005 році ДПДГ "П’ядицьке" отримало дозвіл від Української академії аграрних наук на внесення майна до статутного фонду НДВАП "Мак України". Згідно представленого акта приймання-передачі, в червні того ж року ДПДГ "П’ядицьке" передало до статутного фонду НДВАП "Мак України" май на (основних засобів та запасів) балансовою вартістю 5623,3 тис грн, при цьому, оціночна вартість склала 3028, 2 тис. грн.

Крім цього, у 2005 році між ДПДГ "П’ядицьке" та НДВАП "Мак України" було укладено договір про спільну діяльність. Згідно даного договору, "П’ядицьке" надавало для виробництва нових сортів сільгосподарських культур ділянку площею 1742,6 гектарів. Весь бухгалтерський облік мав вести "Мак України", проте розрахунки в бухгалтерських документах НДВАП "Мак України" з "П’ядицьким" не відображені. Отже, провести аналіз спільної діяльності та виявити наявну заборгованість між договірними сторонами неможливо. Згідно представленої до ревізії постанови від травня 2008 року, Українською аграрією наук прийнято рішення про вихід ДПДГ "П’ядицьке" зі складу засновників "Мак України" у вигляді ТзОВ. У зв’язку з цим, "Мак України" мав повернути зі статутного фонду основних засобів балансовою вартістю 5623,3 тисячі гривень. Станом на жовтень 2008 року "П’ядицьке" недоотримало майна на суму 555,9 тисяч гривень.

Ревізією також було встановлено, що з часу передачі основних активів до статутного фонду "Мак Україна" виробнича та дослідна діяльність "П’ядицького" була зведена до мінімуму, при цьому здійснювалася реалізація залишків необоротних активів та запасів для погашення боргів.

У зв’язку з цим КРУ в Івано-Франківській області запропонувало Українській академії аграрних наук України здійснити суцільну інвентаризацію активів і пасивів підприємства та активізувати претензійно-позовну роботу для повного поверення дебіторської заборгованості, повідомляє Бріз.

Обговорити на форумі