друкувати


Документи про голодомор будуть розсекречені

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-24 05:00:02

Президент України Віктор ЮЩЕНКО підписав указ про розсекречення, оприлюднення та вивченні архівних документів, пов'язаних з українського визвольного руху, політичними репресіями та голодоморами в Україні.

Документ підписаний з метою "відновлення національної пам'яті, сприяння процесу національного примирення та взаєморозуміння, забезпечення всебічного, об'єктивного вивчення історії України XX століття, зокрема подій, пов'язаних з українського визвольного руху, політичними репресіями, голодоморами в Україні", - повідомляє прес-служба глави держави.

Указом президент країни визначив відповідні завдання для Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Генеральної прокуратури, Державного комітету архівів Державного департаменту з питань виконання покарань.

Ці відомства повинні проаналізувати архівні документи, пов'язані з українського визвольного руху, політичними репресіями та голодоморами в Україні, і скопилися в часи діяльності органів влади та управління колишніх Союзу РСР та Української РСР, і забезпечити зняття в установленому законодавством порядку обмежень на поширення та доступ до конкретної секретної інформації шляхом скасування раніше встановленого грифа секретності архівними документами або іншим матеріальним носіям, якщо вони не становлять державної таємниці.

Президент постановив, що Кабінет міністрів повинен забезпечити розробку Українським інститутом національної пам'яті разом зі Службою безпеки, за участю Національної академії наук і затвердити план заходів по оприлюдненню і вивченню розсекречених архівних документів на 2009-2011 роки.

З цією метою повинні бути передбачені такі заходи: створення та функціонування архіву національної пам'яті - електронної бази архівних документів про події, пов'язаних з українського визвольного руху, політичними репресіями та голодоморами в Україні, а також з діяльністю органів влади та управління колишніх СРСР і УРСР.

Указ передбачає організацію в населених пунктах країни постійно діючих експозицій, виставок архівних документів, фотоматеріалів, які відображають події, пов'язані з українського визвольного руху, політичними репресіями та голодоморами в Україні видання, перевидання, поширення відповідних тематичних наукових, науково-популярних, художньо-публіцистичних праць, збірок документів, переклад розсекречених архівних документів на іноземні мови для інформування світової громадськості за допомогою закордонних дипломатичних установ України.

Міністерство освіти і науки України за участю Національної академії наук має забезпечити всебічне та об'єктивне вивчення розсекречених архівних документів, проведення на їх основі наукових досліджень, підготовку та видання наукових і науково-популярних праць, а також використання результатів цих досліджень у навчальних програмах загальноосвітніх та вищих навчальних закладів.

Служба безпеки спільно з Державним комітетом архівів повинні сприяти представникам громадських організацій, наукових установ та організацій, ученим і громадянам у вільному доступі до розсекречених архівних документів, зокрема шляхом створення спеціальних інформаційно-довідкових центрів.

Державному комітету телебачення та радіомовлення постановлено забезпечити широке висвітлення в засобах масової інформації заходів щодо розсекречення, оприлюдненню та вивчення архівних документів, пов'язаних з українського визвольного руху, політичними репресіями та голодоморами в Україні.

В СБУ також створюється департамент Департамент архивного забезпечення, повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі