друкувати


Податкова не знає, де взяти 3,5 мільярда для бюджету

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-23 03:21:53

Державна податкова адміністрація України звернулася до Міністерства фінансів та Кабміну з листами, в яких просить зменшити план надходжень до державного бюджету, розписаний для ДПАУ на 2009 рік. Про це повідомив перший заступник голови української податкової Олександр БУХАНЕВИЧ.

Він розповів, що норми розрахунків надходжень до бюджету були визначені непропорційно. За оцінками ДПАУ, в результаті цього у 2009 році бюджет може недоотримати 3,5 мільярда гривень.

Раніше начальник управління акцизного збору податкової адміністрації Григорій СИНИЦЯ заявив, що незважаючи на підвищення акцизів, прибутковій частині держбюджету все одно не вистачить 3,5 мільярда гривень.

Держбюджет-2009 повинен отримати від акцизного збору з різних товарів 12,643 мільярда гривень до свого загального фонду і 6,422 мільярда гривень – до спеціального фонду. До загального фонду в 2009 році необхідно зібрати в 1,6 рази більше, ніж в році минулому., до спеціального – майже в 3,2 рази.

У 2009 році прибуткова частина загального фонду бюджету по підакцизних товарах, які формують 90% надходжень акцизного збору (спирт, алкогольні напої та тютюнові вироби), не забезпечена ресурсом у розмірі близько 1,5 мільярда гривень.

Крім того, існує ризик недонадходження акцизного збору на суму близько 2 мільярдів гривень через проблеми з підвищенням акцизів на дизельне паливо.

Нагадаємо, у грудні Верховна рада ухвалила низку законів, які передбачають підвищення акцизних зборів зі спиртних напоїв, пива, нафтопродуктів.

Держбюджет-2009 був ухвалений у грудні та постійно критикується політиками й експертами.

На вимогу МВФ, який надав Україні антикризовий кредит, бюджет будуть міняти вже цього року. Адже низка його положень, зокрема суттєвий дефіцит, не відповідають вимогам Міжнародного валютного фонду, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі