друкувати


На Різдвяні свята на Коломийщині гостювали польські діти

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-22 02:36:12

Ще торішнього літа Коломийщину відвідала представницька делегація з польського Кутновського повіту (воєводство Лодзь), яку очолювала його староста Дорота Домбровська. А згодом наша районна рада уклала угоду про те, що польські діти відпочиватимуть у нас на Різдво, а згодом наші — у них...

На Святий вечір до Отинії прибули 45 школярів з 12 класу школи міста Кутно, яких супроводжували п’ять учителів (керівник польської групи Павел Бжезінський), а возили двоє водіїв. Їх відразу розселили по сім’ях: 20 жили в Отинії, по семеро — у Торговиці і Лісному Хлібичині, п’ятеро — в Угорниках, по двоє — у Турці, Королівці, Снятинському районі. Учителі замешкали у Торговиці, Лісному Хлібичині, Угорниках. Та основною їхньою базою стала Отинійська школа, де вони щодня збиралися і яка організувала для дітей культурну програму.

— На саме Різдво, — розповіла редакції директор Отинійської школи Ольга Матковська, — у школі для польських дітей ми провели різдвяний вогник. Їх привітали селищний голова Богдан Тимчишин, благословили священики усіх наших церков: і римо-католицької, і греко-католицької, і православної. За сценарієм заступника директора школи з виховної роботи Валентини Ковалів вітали дітей шкільні ансамблі "Деснянка" (керівник Ліля Марцинюк) і "Любисток" (Володимир Андрійчук), греко-католицький хор, який налічує понад 50 осіб (керівник Дмитро Мачошак) співав українські та польські колядки.

А наступного дня, знову ж таки в школі, відбулася розколяда, відроджені традиції якої продемонстрували всі десять шкіл отинійського куща. Але спершу начальник Коломийського райво Іван Терлецький та керівник польської групи привітали один одного і всіх присутніх зі святами.

Завдяки спільним зусиллям і директорів шкіл Отинійської (Ольги Матковської), Ліснохлібичинської (Ганни Кошик), Торговицької (Степана Клюшти), Угорницької (Лілії Федів), Грабицької (Іванни Гулій), Турківської (Світлани Вихристюк), депутатів районної ради Володимира Змаги, Оксани Босої, Мирослава Берлада, начальника райво Івана Терлецького, голови районної ради Дмитра Неміша польські діти були оточені постійною опікою.

Зокрема, вони відвідали Турківську школу, музеї писанки, Гуцульщини та Покуття. А ввечері переглянули концерт Богдана Сташківа, що стало можливим завдяки райдержадміністрації, районній раді, відділу освіти. Наступного ж дня діти відвідали "Буковель".

Крім того, свою культурну програму передбачили і сім’ї, у котрих гостювали поляки. Вони їздили до Верховини, Косова, тож мали змогу ознайомитися з різдвяними традиціями нашого народу у всьому його розмаїтті і наживо, щодня відвідували Богослужіння.

На прощання наші діти подарували своїм новим польським товаришам набір буклетів "Спогади про Коломийщину", а згодом матимуть змогу закріпити свої дружні взаємини, цього разу — уже в Польщі.

Автор: Софія ОНИКІВЬСКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі