друкувати


ЛУЦЕНКО на Прикарпатті

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-20 01:02:02

Під час фестивалю "Карпатія", який проходив в Івано-Франківську 18 січня, в нашому краї перебував міністр внутрішніх справ України Юрій ЛУЦЕНКО. Він зустрівся з журналістами місцевих та всеукраїнських ЗМІ на прес-конференції.

Незважаючи на свята і фестиваль, запитання журналістів були аж ніяк не різдвяними. Зокрема, учасників конференції цікавило питання критеріїв надання рефінансування комерційним банкам. Міністр нагадав, що до Нацбанку та ряду комерційних банків направлено листи з запитаннями про те, як вони отримали кредити рефінансування, на яких підставах і що було гарантією повернення цих ресурсів.

"Пославшись на банківську таємницю нам відмовили в наданні такої інформації, — говорить Юрій ЛУЦЕНКО, — тим не менше, Київський апеляційний суд дав нам дозвіл на розкриття банківської таємниці. В силу особливостей українського законодавства це дуже довгий процес, він розтягнеться на десятки днів. Тим не менше, ми докопаємося до істини".

Міністр зауважив, що теперішня ситуація свідчить про відсутність антимонопольної політики в Україні. Це видно у сфері комерційних банків, яких скуповують крупні закордонні банки, у газовій, металургійній сферах та інших важливих галузях промисловості.

Юрій ЛУЦЕНКО також повідомив, що 2009 рік оголошено роком патрульної служби в Україні, а реформування українська міліція вже не потребує. Він вважає, що єдине, чого в першу чергу потребує суттєвих змін — це все наше законодавство.

Зокрема, спрощення бюрократичної тяганини дозволило б ефективніше боротися зі злочинністю. Міністр внутрішніх справ навів цифри: із 1 500 справ проти хабарників, які проходять міліцію і прокуратуру лише 30 осіб отримали тюремний термін в судах. Він підкреслив, що без зміни судової системи в Україні ніщо не зміниться на краще.

ЛУЦЕНКО також наголосив, що ефективність змін до закону про дорожній рух є очевидною, а на черзі — ще близько 50 законопроектів, пропонованих також активістами Народної самооборони, які ще й досі не прийняті Парламентом.

Журналісти попросили порівняти фінансування Міністерства внутрішніх справ з фінансуванням Міноборони. Юрій ЛУЦЕНКО зауважив, що й досі, після збільшення бюджету МВС, ставки офіцерів різняться на 15 %.

Цікавило репортерів і заплановане введення дозволів на носіння та використання пневматичної зброї для всіх категорій населення. Тут міністр запевнив, що не бачить приводу для хвилювання щодо посилення криміногенної ситуації у зв'язку з такими дозволами.

"Сьогодні на руках населення знаходяться десятки мільярдів гривень, — говорить Юрій ЛУЦЕНКО, — сьогодні наші заробітчани вернулися і також мають що сховати у себе в клуні. І вони мають страх. Має держава на це відповісти на це? Має!"

Саме для заспокоєння людей і оголошено рік патрульної служби — коли міліції на вулицях буде більше, вона буде краще відтренована і озброєна. І можливість одержання дозволу на придбання зброї несмертельної дії — також для спокою громадян.

Що ж до Народної самооборони, то Юрій ЛУЦЕНКО оцінив її діяльність позитивно, а первинний етап її місії вважає виконаним, повідомляє ОТБ Галичина.

Обговорити на форумі