друкувати


Газовий договір підписано

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-19 06:08:48

Росія та Україна уклали угоду про постачання й транзит газу до Європи в 2009 році. Підписи під контрактом поставили керівники "Газпрому" і "Нафтогазу України" Олексій МІЛЛЕР та Олег ДУБИНА.

Підписання угоди відбулося в присутності прем'єр-міністрів двох країн Володимира ПУТІНА і Юлії ТИМОШЕНКО в Будинку уряду РФ. На церемонії підписання контракту Володимир ПУТІН заявив, що найближчим часом буде відновлений транзит російського газу в Європу. "Я розраховую, що найближчим часом розпочнеться транзит газу в повному обсязі", - підкреслив він.

Путін зазначив, що "Газпром" отримав вказівку постачати газ по всіх напрямках, запропонованим українською стороною ". Він також сказав, що очікує від української сторони виконання всіх взятих на себе зобов'язань.

Підписані документи ліквідують посередника при торгівлі газом: "З схеми розрахунків за поставлений газ повністю виключаються різного роду посередницькі структури: тепер весь ланцюжок газових взаємин повинен стати абсолютно прозорим і передбачуваним", сказав ПУТІН.

У свою чергу прем'єр-міністр України запевнила, що Україна без затримок здійснить транзит газу в Європу, як тільки він надійде в систему. Юлія ТИМОШЕНКО також заявила, що вдячна ПУТІНУ за 20-відсоткову знижку на газ у порівнянні з європейськими цінами.

За словами Юлії ТИМОШЕНКО, укладені домовленості між "Газпромом" і "Нафтогазом" дозволять у майбутньому уникнути проблем у газовій сфері між двома країнами. "Ми підбили сьогодні під встановлення ціни на газ на всі наступні роки та встановлення ціни на транзит абсолютно об'єктивну основу. Це формульний підхід, що виключає будь-які суб'єктивні речі і дає нам підстави вважати, що у всі наступні роки не буде в кінці року дебатів , загострень, а нормальний, абсолютно прогнозований процес встановлення ціни на газ і тарифу на транспортування російського газу в Європу ", - сказала вона, повідомляють ВЕСТИ.

Обговорити на форумі