друкувати


Орден знайшов героя

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-19 11:41:46

Нечувана повінь, яка 24–27 липня минулого року завдала страшних збитків мешканцям п’ятьох областей України, водночас, як лакмусовий папірець, виявила найкращі, а подекуди й негідні якості людської вдачі. Ті кому довелось рятувати безпорадних людей, проявили справжній героїзм, бо не рахувались ні з власною безпекою, ні з тим, що десь у іншому місці порятунку чекали їхні рідні.

Розповідає Шепарівцівський сільський голова Іван ТЕРПЕЛЮК:
- У нашому селі, яке розташоване на лівому березі річки Прут, вода піднялась на 5 – 7 метрів, затопила 140 будинків і 50 дворів. Одного дня – то була та жахлива п’ятниця – люди повідомили, що на стриху однієї хати сидять три перелякані жінки. Молода – вагітна, а найстаршій 85 років. Це була сім’я ЯЦКОВИХ – Люба з матір’ю Марією і бабусею. Рятуючись від води, жінки піднялись сходами на горище, а звідти – на дах. Там і кликали на допомогу.

Сільський голова почав телефонувати еменесникам, міліціонерам. Останні прибули вчасно: один із них виніс вагітну жінку на плечах, двох інших на руках доправили до човна. Уже човном босі, напівроздягнені жінки потрапили до своїх односельців, на центральну дорогу села. А правоохоронці поспішили рятувати паралізованого 70–літнього Івана РОЗМИТАНЮКА з дружиною Мирославою. У їхньому будинку води вже було по пояс. Чоловік намагався піднятись, щоб якось рятуватися, але не міг. Рятувальники винесли чоловіка на руках, разом із господарями посадили в човен собаку і порося.

Тоді про якісь відзнаки чи нагороди не думалось. Але імена справжніх героїв–рятувальників не загубились у круговерті післястихійних клопотів. За порятунок вагітної жінки, за самовідданість при виконанні службових обов’язків заступника начальника Коломийського МВ УМВС, начальника міліції громадської безпеки Володимира ЖУПНИКА (на фото) нагороджено орденом "За заслуги". А пані Люба назвала його іменем свого новонародженого сина.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі