друкувати


Президент Польщі передумав їхати до України

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-16 12:54:15

Президент Польщі Лех КАЧИНСЬКИЙ в останню мить відмовився від участі в альтернативному газовому саміті в Києві. Голову Польщі в столиці України представлятиме міністр в канцелярії президента Міхал КАМІНСЬКИЙ.

Місцеві аналітики відзначають, що спроба КАЧИНСЬКОГО зірвати газовий саміт в Москві 17 січня, який скликає керівництво Росії, провалилася. Головним ініціатором зустрічі глав держав країн-покупців російського газу в столиці України був саме Лех КАЧИНСЬКИЙ, який запросив до Києва представників 10 держав, що постраждали від газової кризи.

В даний час в Києві знаходиться міністр закордонних справ Польщі Радослав СІКОРСЬКИЙ, який обговорює з керівництвом України виниклий газовий конфлікт з РФ.

Президенти Польщі і України Лех КАЧИНСЬКИЙ і Віктор ЮЩЕНКО звернулися до глави Литви Валдасу АДАМКУСУ з проханням активно підтримати Київ в газовому конфлікті з Росією. Напередодні в середу ЮЩЕНКО відвідав Польщу з одноденним робочим візитом і провів переговори з КАЧИНСЬКИМ. Президент України виклав КАЧИНСЬКОМУ точку зору Києва на ситуацію, що склалася з постачаннями російського газу до Європи через українську територію. Президент Польщі знову підтримав свого український колегу, заявивши на прес-конференції у Віслі, що "газова криза, яка охопила Європу, пов'язана з політикою Росії".

Польща підтримує Україну в газовому конфлікті з Росією, заявив в п'ятницю на прес-конференції глава польського МЗС Радослав СІКОРСЬКИЙ.

"Самі переговори президентів Польщі і України і моя тут присутність є відповіддю на це питання. Цей конфлікт має багато аспектів, серед них є аспект історичний, він пов'язаний з будівництвом інфраструктури ще в Радянському Союзі. Але він також має інші аспекти - комерційний, політичний, геостратегічний, а також емоційний", - сказав СІКОРСЬКИЙ.

Міністр закордонних справ Польщі також заявив, що його країна "і далі підтримуватиме Україну, як незалежну державу". Що стосується ситуації в газовій сфері, то, за словами польського міністра, "Польща і надалі підтримуватиме ринкові і прозорі відносини і (надаватиме) опір шантажу і монополії". При цьому СІКОРСЬКИЙ не уточнив, про чий шантаж йдеться.

"Польща підтримує диверсифікацію джерел і трас енергопостачання", - відзначив глава МЗС Польщі, додавши, що Польща також виступає за лібералізацію торгівлі енергоносіями.

Джерело: ТСН
Переклад:
Обговорити на форумі