друкувати


Пірати з Faina відмовилися від посередників

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-15 01:19:15

Пірати Сомалі, що захопили у вересні минулого року український суховантаж Faina, відмовилися від послуг посередників при веденні переговорів щодо звільнення судна і розраховують домовитися безпосередньо з його власниками.

Представник піратів на березі Осман ФАРАХ заявив, що після відмови від посередників його спільники розраховують на збільшення суми викупу.

"Посередники Сомалі затягували процес переговорів, повідомляючи тільки про половину викупу, який нам пропонували. Тепер пірати напряму домовлятимуться з українцями, і ми сподіваємося, що справи підуть краще", - сказав ФАРАХ журналістам по телефону.

Проте, за словами капітана Faina Володимира НІКОЛЬСЬКОГО, який у понеділок зв'язувався по телефону з кореспондентом агентства France Press, судновласники також використовують посередників для ведення переговорів. У зв'язку з цим він висловив співчуття, що Вадим АЛЬПЕРІН, дійсний власник судна, не знає істинного положення справ, оскільки його представники, на думку капітана, приховують від нього інформацію.

Faina захоплена піратами 25 вересня, перевозила 33 українські танки Т-72, а також легкі зенітні установки, гранатомети і боєприпаси. На момент захоплення на судні знаходилися 17 громадян України, троє росіян і один громадянин Латвії. Капітан судна - громадянин Росії Володимир КОЛОБКОВ - помер від серцевого нападу. Після його смерті обов'язки капітана виконує НІКОЛЬСЬКИЙ.

За останні два дні пірати Сомалі звільнили два судна - іранський суховантаж Delight, захоплений 18 листопада минулого року, подробиці звільнення і сума можливого викупу за який не повідомляються, і також саудівський супертанкер Sirius Star звільнений піратами за викуп у розмірі 3 мільйонів доларів.

За даними ООН, в 2008 році біля берегів Африканського Рогу зареєстровано 120 випадків нападу піратів, були захоплені 35 торгових судів. Наразі, за інформацією ЗМІ, в полоні у піратів Сомалі знаходяться 13 судів і близько 260 моряків.

Джерело: ТСН
Обговорити на форумі