друкувати


ТИМОШЕНКО поговорила з ПУТІНИМ

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-15 10:40:30

Прем'єри України та Росії домовилися у суботу, 17 січня, вирішити усі газові проблеми на рівні урядів. О 24 годині ночі 14 січня ТИМОШЕНКО таки додзвонилась ПУТІНУ. У Москві мають відбутися переговори урядів України та Росії з газового питання.

Така домовленість була досягнута під час нічної телефонної розмови прем’єр-міністра України Юлії ТИМОШЕНКО та її російського колеги Володимира ПУТІНА, повідомляє прес-служба Кабміну.

Прем’єри обговорили концепцію зняття всіх газових проблем та умови початку транзиту російського природного газу до країн Європи.

При цьому ТИМОШЕНКО відправила ПУТІНУ термінову телеграму, в якій гарантувала, що весь обсяг природного газу, який Росія подасть до української газотранспортної системи, буде доставлений до країн ЄС. Щоправда, за винятком 8% газу, який споживається на роботу газоперекачувальних агрегатів транспортної системи (т.з. технологічний газ).

Але Київ гарантував, що заплатить за паливо, використане на технічні потреби, одразу після встановлення ціни на російський газ для України.

"Діалог прем'єр-міністрів України та Росії був конструктивним, що дає надію на розв'язання всіх проблем, накопичених у газовому питанні. Юлія Тимошенко вважає, що знаходження компромісу є можливим", - зазначається у повідомленні прес-служби.

Раніше, у середу вдень, ТИМОШЕНКО повідомила, що її служби намагаються організувати телефонну розмову між нею та ПУТІНИМ.

Як відомо, президент Росії Дмитро МЄДВЄДЄВ запропонував у суботу, 17 січня, провести в Москві саміт країн-споживачів і транзитерів російського газу. Він вважає, що під час самміту можна буде покласти край газовому конфлікту.

Натомість президент Віктор ЮЩЕНКО і прем'єр Юлія ТИМОШЕНКО, хоча і схвалили ідею самміту, але заявили про недоречність його проведення в Росії та запропонували для цього обрати нейтральну територію.

Джерело: ТСН
Обговорити на форумі