друкувати


Бюджет Коломийщини прийняли на третьому засіданні

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-14 11:51:09

22 сесія Коломийської районної ради 5 демократичного скликання має всі шанси увійти в історію, як найтриваліша в часі. Перше її засідання, яке відбулось 25 грудня 2008 року, не закривали – у зв’язку з тим, що Верховна Рада якраз цього дня розглядала питання держбюджету. Тож для внесення змін до районного бюджету на 2009 рік депутати зібралися ще раз – 31 грудня. Друге засідання теж не закривали і перенесли затвердження районного бюджету на цей рік, на 13 січня.

Отже, на сесію були запрошені депутати обласної ради Володимир КИФОРУК і Василь БЕЖУК, - їх, а також голову райдержадміністрації Михайла ВІНТОНЯКА голова районної ради Дмитро НЕМІШ запросив до президії. Щодо порядку денного, депутати підтримали пропозицію голови земельної комісії Володимира Гаврилова і зняли неготове до обговорення друге питання: про внесення змін до пункту 1 рішення районної ради від 20.03.2008 р. "Про затвердження висновку ДП "Івано–Франківський облавтодор" про погодження матеріалів місця розташування земельної ділянки по Княждвірській сільській раді".

По першому питанню – про уточнення районного бюджету за 2008 рік – доповідала начальник фінансового управління РДА Оксана ПОПАДЮК. Голова бюджетної комісії районної ради Тарас ПРОКОПІВ повідомив, що питання ретельно розглядалось на засіданні очолюваної ним комісії, тож депутати підтримали рішення по цьому питанню.

По звіту голови РДА Михайла ВІНТОНЯКА - щодо здійснення РДА делегованих їй районною радою повноважень – додаткових питань не виникало. Звіт був надрукований у районній газеті, тож усі мали змогу із ним ознайомитись.

Бурхливе обговорення викликало питання про роботу Коломийської ЦРЛ, по якому доповідала головний лікар Ірина САДОВ’ЯК, а співдоповідали голова тимчасової контрольної депутатської комісії Володимир ВЕНГРИНЮК, і голова постійної комісії районної ради з питань охорони здоров’я, праці та соціального захисту Роман МАРЦІНКІВ. Своє вагоме слово мовив і прокурор району Іван ВИТРИКУШ, детально зупинившись на тих питаннях, які вивчала прокуратура. Це, зокрема, дотримання адміністрацією ЦРЛ Закону "Про оренду державного і комунального майна" і внесення благодійних коштів від хворих на банківський рахунок лікувального закладу, з видачею відповідної квитанції. По питанню медицини виступали депутати ДЖАЛАПИН, СЕРБЕНЮК, ФЕДЮК, ДЯЧУК, ЛАЗАРОВИЧ, БОЛЮК. Зійшлися на тому, що влучно сформулював у своєму виступі пан Лазарович: "Ми "котимо бочку" на керівництво країни, району чи установи, не розуміючи, що вони просто віддзеркалюють нас самих, тільки у перебільшеному вигляді…Ні президент, ні головний лікар не в силі змінити цей світ. Ми можемо змінити тільки себе або своє ставлення до тієї чи іншої проблеми. А ще ми можемо об’єднати наші зусилля і колективно вирішити ті чи інші питання". Депутати проголосували за проект рішення сесії як за основу. Одноголосно були прийняті доповнення і пропозиції: передбачити в бюджеті 2009 року кошти на генератор трифазного струму для пересувного флюорографа; припинити діяльність тимчасової депутатської комісії, якій подякували за роботу; доручити головному лікарю ЦРЛ розробити заходи щодо усунення виявлених у роботі лікарні недоліків і доповісти про це на сесії; передбачити у бюджеті 160 тисяч для придбання діалізної шафи для потреб лікарні.

Подальші питання порядку денного розглядались злагоджено і оперативно. Депутати проголосували за проект рішення щодо виконання програм розвитку і підтримки малого підприємництва у районі; щодо запобігання дитячій бездоглядності і прийняли відповідну програму на 2009–2010 роки; затвердили план діяльності з підготовки проектів регуляторних актів у районі; затвердили перелік об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ району, які підлягають передачі в оренду на умовах конкурсу (аукціону) в 2009 році; прийняли план роботи районної ради на 2009 рік та ін. Були розглянуті також депутатські запити, які стосувались вирішення проблем конкретних сіл.

Порядок денний останнього пленарного засідання доповнили актуальними питаннями: про перелік окремих категорій населення, яким передбачено пільги в оплаті за житлово-комунальні послуги, електроенергію, газ, паливо, зв'язок за рахунок коштів районного бюджету; про програму зовнішнього освітлення селищних і сільських населених пунктів району; про програму заміни застарілих віконних конструкцій на енергоощадні у закладах бюджетної сфери; про депутатські запити Марії СЕРБЕНЮК. Основне питання – районний бюджет на 2009 рік – депутати прийняли без зайвих запитань. Голова бюджетної комісії Тарас ПРОКОПІВ назвав його "не ідеальним, але реальним".

Обговорюючи порядок денний наступної, 23-ої сесії, депутат ВЕНГРИНЮК запропонував доповнити його розглядом питання про законність діяльності на Коломийщині сумнівної київської фірми "Тандем-плюс". А депутат ГАЄВИЙ ще раз порушив питання про зниклого безвісти 18 років тому солдата строкової служби. На цьому 22 сесія районної ради завершила свою роботу.

На фото: Веселила депутатів Верхньовербізька маланка

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі