друкувати


Здрастуй, школо! Прощавай, довгобуд! (фоторепортаж)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-13 02:12:45

Ті спаські дітлахи, при яких зароджувалась ідея нової школи у селі, вже, мабуть, водять до школи своїх синів і доньок. Бо так сталось, що дорога до нової школи у Спасі розтяглася на цілих два десятки років. За час своєї журналістської праці мені не раз доводилось бувати у старому приміщенні школи, нагинатись під нависаючими склепіннями другого поверху і з острахом ступати на хисткі вузенькі сходи. А школярам і педагогам доводилось приходити туди щодня…

Нарешті – сталось! На початку каденції нинішньої районної влади було дано обіцянку перетворити цегляні руїни, в які перетворився довгобуд, на довгоочікуване шкільне приміщення. І ось по Різдві Спас став епіцентром події не тільки районного, а навіть обласного масштабу: тут урочисто відкривали першу цього року школу в області.

З цієї нагоди до села з’їхались поважні гості: заступники голів облради і ОДА Зіновій БЕРЕГОВСЬКИЙ і Василь ГЛАДІЙ, начальник обласного управління освіти Зінаїда БОЛЮК, депутати обласної ради Олександр ЛЕВИЦЬКИЙ, Василь БЕЖУК, голови РДА Михайло ВІНТОНЯК і райради Дмитро НЕМІШ, заступник голови РДА Мирослав МАЦЬКІВ, начальник районного відділу освіти Іван ТЕРЛЕЦЬКИЙ, депутати районної ради Ярослав СОРИЧ, Іван ЯВДОШНЯК, голова громадської ради Коломийщини Михайло СТОВПЮК, громадськість села, журналісти. На шкільному подвір’ї вишикувались школярі, яких, не зважаючи на січневий холод, гріла втіха навчатись у нових, просторих, теплих класах. Усміхались і батьки: до такої школи і дітей приємно приводити, і самим любо зайти.

- Найвигідніші інвестиції – це інвестиції в школи, в освіту, в підростаюче покоління, - наголосив у вітальному слові Зіновій БЕРЕГОВСЬКИЙ. – Адже саме тут бере свій початок наше з вами майбутнє, саме тут проростає майбутнє нашої України. Може, саме тому так довго будувалась школа у Спасі, що це село завжди мало свою чітку патріотичну позицію, народжувало справжніх українців, - а це не заохочувалось радянською владою. Тож тепер, коли маємо свою державу, саме ці діти утверджуватимуть її велич перед світом. А для того, щоб уже віднині школа могла писати свою славну історію, ми від імені обласної влади презентуємо цифровий фотоапарат, ДВД-програвач і телевізор.

- Для того, аби мати добрих політиків, керівників, економістів, - треба мати добрі школи, - звернувся до громади села Василь ГЛАДІЙ, який передав вітання з нагоди відкриття школи від голови ОДА Миколи ПАЛІЙЧУКА і народного депутата Дмитра ШЛЕМКА. А подарунком новій школі буде перший шкільний автобус, який область отримає незабаром.

- Серед 80 шкіл – довгобудів у області Спаська успішно дійшла до фінішу тільки завдяки наполегливості місцевої громади, тутешнього керівництва, дирекції школи, - підкреслила у своєму виступі Зінаїда БОЛЮК. Вона пообіцяла також подарувати школі сучасний мультимедійний комплекс і меблі для нової їдальні. Наголосивши на високому рейтингу освіти Коломийщини в області, пані БОЛЮК побажала Спаській школі переможців предметних олімпіад не тільки в районі, але й в області.

Керівники Коломийщини відзначили потужний внесок у найважливішу справу села всієї Спаської громади, вручили почесні грамоти сільському голові Олександрі ГОЯНЮК, активістам, меценатам, будівельникам. Начальник райво наголосив на особливій турботі про освіту усіх посадовців у державі – від президента до голови РДА і всього депутатського корпусу районної ради. Завдяки спільним зусиллям, у районі відремонтовано 15 шкільних спортзалів, перекрито 16 шкіл, створюються чимраз кращі умови для навчання і виховання підростаючого покоління. Від районної влади школа отримала у подарунок комп’ютер і озвучувальну систему.

Вітальних слів того дня не бракувало, як і подарунків. Вдячна дирекція школи, педагогічний колектив, школярі теж приготували багато щирих віншувань на адресу всіх, хто допоміг здійснити у Спасі мрію кількох поколінь. Урочиста мить – стрічку на вході перерізано! Першою до нової школи заходить малеча з підготовчої групи. У новій школі – тепло і затишно. Священик окроплює стіни свяченою водою, а гості зацікавлено мандрують зі смаком оформленими класними кімнатами. Радіють діти, тішаться дорослі: історична для всього села подія згуртувала їх і додала оптимізму – наперекір усім світовим кризам.

Автор: Cофія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі