друкувати


Варвари на Прикарпатті сплюндрували цвинтар

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-12 09:59:48

Напередодні новорічно-різдвяних свят найбільше село Калуського району Голинь (5,2 тисячі жителів) спіткало лихо. Однієї з морозяних ночей якісь нехристи сплюндрували місцевий цвинтар. Кров’ю серце обливається, коли дивишся на розбиті могили... Їх десятки — цілі ряди місць вічного спочинку людей, які вдячні нащадки оздобили бетоном із мармуровою дрібкою і обгородили парканцями з нержавійної сталі.

Оці парканці — огорожа — й стали причиною нічного візиту на цвинтар. Їх виривали з м’ясом, прутики вигинали і виймали зі стовпчиками, а котрі не піддавалися — били чимось важким, трощачи таким чином бетонну основу... Від операції лиходіїв здригалися тлінні останки голинян, за життя яких годі було чогось такого сподіватися.

Потрощеними залишилися не лише великі родинні могили. Варвари не гребували й маленькими надмогильними пам’ятниками, тими, під якими поховані тільця трьох-чотиримісячних діточок. Мимоволі стискаються кулаки, коли бачиш перед собою діри, де ще кілька днів тому блищали до сонця стовпчики огорожі. Діри всюди — ліворуч, праворуч... Ніби бульдозер пройшовся важкими гусеницями. Крикнути хочеться: "Люди! Чи відаєте, що творите?!" "Творять", бо заради чого? Неважко здогадатися: щоб наповнити ненаситний шлунок, заливаючи очі спиртним...

Голинь плаче. 6 січня у надвечір’я цвинтар у селі заповнюють мало не всі голиняни, щоб запалити на могилах свічки пам’яті. Не одна могила цьогоріч була окроплена сльозами... Тане від них сніг, як би його мороз не скріплював...

Кажуть, село чуло, як тієї ночі на цвинтарі гупало. Та не могли люди й подумати, що там крадії, нелюди. Не просто злодії, бо не по-людськи ламають гроби та ще й із таким розмахом. Якби знали, що діється посеред ночі на цвинтарі, не один озброєний навіть вилами біг би до священного місця. Так, як це робили в часи гоніння на місцеву церкву: поза всілякі заборони у радянські часи тут таки відправляли Службу Божу! Десятиліттями! Тим-то село й зажило собі слави побожного.

Не знали голиняни, не чекали... Зате в одному впевнені: весь метал із цвинтаря (вивезти його можна було тільки вантажівкою) осів у якомусь із пунктів прийому. І у здогадці запитують: а чи володіють "прийомами" (пошуку) правоохоронні органи, аби виявити злодіїв? Питання риторичне.

Автор: Петро ШЕВЧУК
Джерело: ГАЛИЧИНА
Обговорити на форумі


Джерело: ГАЛИЧИНА
Обговорити на форумі