друкувати


Постачання газу буде відновлено. Можливо навіть сьогодні

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-01-09 02:17:12

Жодного прогресу в переговорах з постачання газу Україні наразі немає, заявив у п'ятницю глава "Газпрому" Олексій Міллер під час свого звіту президенту РФ Дмитру Медвєдєву.

"Поновилися переговори, але складається враження, що в українських парламентерів немає жодного мандата, жодних повноважень з рівня ціни на 2009 рік і обсягів закупівлі газу. Переговори практично йдуть даремно", - сказав Міллер.

Глава "Газпрому" підкреслив, що українська сторона не готова до підписання контракту.

Втім, прогнозує він, документ про створення міжнародного механізму забезпечення транзиту російського газу через Україну буде підписаний протягом доби. Після цього постачання газу до європейських споживачів може бути поновлено вже сьогодні.

Президент Росії Дмитро Медвєдєв доручив "Газпрому" працювати з українською стороною тільки після підписання необхідних документів.

"Природно, ми зацікавлені, щоб транзит газу був відновлений щонайшвидше. Але, проте, я хотів би, щоб ви керувалися при рішенні цієї задачі одним моїм дорученням: всі ці дії можна робити тільки після підписання документа", - сказав він.

При цьому Медвєдєв заявив, що "крадіжку іншим чином ми ніколи не зупинимо". Він також підкреслив, що "жодної віри до української сторони, на жаль, не залишилося".

Нагадаємо, поки Медвєдєв та Міллер зустрічаються в Сочі, у Москві тривають переговори між керівництвом "Газпрому" та "Нафтогазу". Відомо, що Київ погодився на присутність на українських газових об’єктах і російських спостерігачів.

Комісія експертів з ЄС для моніторингу транзиту російського газу має прибути до України 9 січня. Раніше Москва обіцяла відновити поставки газу до Європи, як тільки спостерігачі приїдуть. Українська влада, зі свого боку, також підтвердила готовність поновити транзит.

Автор: Олег БОРОДАЧ
Джерело: за матеріалами УНІАН
Обговорити на форумі